O čemu je bilo reči na sednici skupštine?

LESKOVAC

Većina tačaka na 8. sednici skupštine grada Leskovca se odnosila na planove i programe za 2021. godinu institucija čiji je osnivač lokalna samouprava. Odbornici su usvojili i program energetske efikasnosti grada Leskovca za period od 2020. do 2022. godine. Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti, rekao je da se radi o veoma komleksnom programu koji dozvoljava nadogradnju, dok je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca naznačio da je Leskovac treći grad u Srbiji koji je doneo ovaj program.
-Do sada je u energetsku sanaciju objekata od 2014. do 2020. godine uloženo 1,122 milijarde dinara. Od toga Kancelarija za javna ulaganja investirala 987 miliona dinara, Progres 41 milon i grad Leskovac 67 miliona dinara. U zdravstvo je investirano 762 miliona dinara, u oblasti socijalne zaštite skoro 100 miliona dinara, u objekte obazovanja 226 miliona dinara i slobodno možemo da kažemo da je to više nego 100 godina unazad. Istovremeno, SRC “Dubočica” je, pored zgrade opštine, okruga i zgrade Osmospratnice, objekat koji je ubedljivo najgore energetski obezbeđen. Pritom i zaposleni u ovim institucijama ne vode dovoljno računa o potrošnji, i da bi se ušteda postigla mora da se domaćinski ponašamo. Zato i težimo da mnoge objekte rešimo i već smo mnogo uložili, a smatramo da tek na kraju treba da saniramo ono što korisimo mi kao upošljenici opštine, dok bi SRC trebalo rešavati što brže.-
Cvetanović se zahvalio prof. dr Dragoljubu Živkoviću, odborniku GG “Za Leskovac zajedno” jer je, smatra gradonačelnik, dao veliki doprinos u pravljenju ovog plana, kao i Aleksandri Stojanović koja je dokument od preko 300 strana sklopila u veoma kompleksan plan.
Nenad Filipović (Jedinstvena Srbija) smatra da je ovo veoma dobar dokument koji ima određene propuste.
-U delu koji se tiče javnog osvetljenja cifre koje se nalaze u ovom planu ne podudaraju sa Ugovorom o javno-privatnom parternstvu koji je potpisan na prošlom zasedanju. Kako je moguće da u Ugovoru piše da se potroši devet miliona kilovat sati eneregije, a ovde piše 7,5 miliona kilovat sati. Takođe, ne slažu se brojevi i vrste svetiljki. Ovo su bitne informacija koje mi moramo da razmotrimo zato što svaka cifra koja se poveća utiče na život svakog od nas.-
Samostalni odbornik Dragan Savić je predložio da se u okviru ovog Plana stavi moratorijum na izgradnju mini hidro elektrana, ali za svoj predlog nije imao skupštinsku većinu.
Na ovoj sednici je usvojen i plan javnih nabavki, koje su za 2021. godinu planirane su na oko devet milijardi dinara bez PDV-a. Sa oko 1,2 milijarde dinara biće finasirani projekti iz budžeta grada Leskovca, a 80% finansiraće Vlada Republike Srbije.
U svojoj diskusiji šef odborničke grupe Jedinstvene Srbije Nenad Filipović je rekao kako smatra da ovakav palan Javnih nabavki daje mogućnost mnogo većih ušteda, te ocenio da je predviđenih 1,8 miliona za troškove mobilne telefonije prevelika suma.
-Mnogo je i tri miliona dinara predviđenih za monografiju o Leskovcu, dva miliona dinara za Leskovački glasnik, milion dinara za kartonske kutije za pakovanje pomoći za penzionera, ali i po 150 hiljada dinara sa usluge snimanja dronom i usluge fotografa za potrebe gradonačelnika.- On je naglasio da sve ovo što je izneo su u ustvari primedbe građana, da je došlo vreme štednje i da se mora više pažnje posvetiti samim građanima, da oni budu korisnici budžeta.
I gradonačelnik Cvetanović ocenjuje da je predviđena suma za mobilnu telefoniju velika, jer se je za ovu namenu godišnje troši 960.000 dinara, što je oko 80 hiljada mesečno.
-Za kompjutere je prediđeno 100.000 evra jer u poslednje tri godine nije bilo nabavke, a tehnologija brzo napreduje. Leskovački glasnik je nešto što informiše građane, sa tom praksom želimo da nastaviimo. Dron je neophodan i nije velik izdatak. Veći problem je što sam više puta u toku dana u velikom broju ulica video upaljenu uličnu rasvetu, za šta nema potrebe. To očigledno EPS-u odgovara, jer mi plaćamo osvetljenje. Mnogo puta sam intervenisao, ali nije bilo efekta, jer monopolističkim firmama kao što je EPS to i odgovora.-
Cvetanović je dodao i da misli da se uspešnost lokalne samouprave ogleda u tome koliko novca može da dobije od Ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, itd.
„Od Vlade Srbije uzimamo gotovo 80% i mislim da je to pozitivna priča.“


FILIPOVIĆ O RADU BIBLIOTEKE ZA VREME PANDEMIJE

Na zasedanju leskovačkog parlamenta šef odborničke grupe Jedinstvene Srbije Nenad Filipović komentarisao je i način rada Narodne biblioteke „Radoje Domanoviić“ koja je zbog epidemije izazvane virusom kovid 19 zatvorila odeljenje čitaonice.
-Ovo je primer nesnalaženja uprave biblioteke sa primenom od strane Republičke Vlade propisanih mere epidemiološko-sanitarne zaštite od epidemije. Zamislite da svi direktori na isti način zatvore sve, ili delove ustanova kojim rukovode, kao opravdanje zaštite od kovida 19, pa onda bi sve stalo, a život ne može da čeka. Čitaonicu treba vratiti korisnicima uz primenu već postojećih i poznatih mera epidemiološke zaštite, kao što su rukavice i maske. Mislim i da bi trrebalo da se, u cilju negovanja čitalačke kulture, članstvo u biblioteci ne nenaplaćuje. Ako su godišnja sopstvena sredstva biblioteke 520.000 dinara, a iz gradskog budžeta se izdvaja 69 miliona dinara, onda je tih 0,7% sredstava iz članarine neznatno. Predložio bih i popularizovanje aplikacija koje olakšavaju elektronski pristup digitalnim fondovima leskovačke biblioteke, u cilju privlačenja mlađe populacije koja je naviknuta da bude na klik od željenog sadržaja.-

Ivan Spirić

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*