Nova knjiga pesnikinje Ljiljane Gligorijević: „ŠARENICA“ ODIŠE LjUBAVLjU

LESKOVAC

Autorka ispisuje nadahnutu, svežu, dopadljivu poeziju, uz metaforično i češće neposredno situiranje i života i pesničkog uzleta prezentirajući ljubav kao večnu, iskonski životnu temu – ocenila je recenzent Vera Cvetanović, poznata pesnikinja

U vlasotinačkoj Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ predstavljena je zbirka pesama „Šarenica“ Ljiljane Gligorijević, koja duže od trideset godina radi kao učiteljica, a poeziju piše od rane mladosti. Zastupljena je u više zajedničkih zbirki pesama i dobitnik brojnih prestižnih nagrada, povelja i priznanja. Njena prva pesnička knjiga „Mi ćemo ti biti nada“, objavljena 2013. godine, posvećena je liku i delu Svetoga Save i prilagođena je deci školskog uzrasta, a namenski pisana za školske priredbe.
Direktor Narodne biblioteke Srba Takić na promociji „Šarenice“ ocenio je „da nas ovom knjigom poezije Ljiljana Gligorijević vraća u idilični svet mladosti i prošlih dana“.
Zbirku je objavio Umeznički klub „Raskovnik“, a urednik izdanja Miroslav Mišel Boltres pojasnio je da je, posle knjige poezije posvećene Svetom Savi „Mi ćemo ti biti nada“, ovo druga knjiga poezije Ljiljane Gligorijević, koja je odmah po objavljivanju odlično prihvaćena u javnosti. „Pored stihotvorenja, autorka se pobrinula i za ilustrovanje knjige, a tu su se našle i fotografije njenih roditelja. Ljilja je to učinila da ih na svoj način ovekoveči. Knjiga je iz štampe izašla u novembru prošle godine i ovo je prvo njeno predstavljanje“, rekao je Miroslav Boltres.
Recenzent tehnički besprekorno urađene zbirke pesama „Šarenica“, pesnikinja Vera Cvetanović, rekla je na promociji:
-Može se reći da druga knjiga poezije Ljiljane Gligorijević, zračeći i bojeći blaženim, plemenitim i postojanim tonovima u ovom sumanutom vremenu, stiže kao melem na ranu. Kao da hoće da opomene da osim dobrote drugi model nadmoćnosti ne postoji ni u životu, ni u poeziji. Pesnikinja ispisuje nadahnutu, svežu, dopadljivu poeziju, uz metaforično i češće neposredno situiranje i života i pesničkog uzleta prezentirajući ljubav kao večnu, iskonski životnu temu. Iako su pesme u zbirci motivski bliske, šireg su značenjskog i tematskog spektra. To naročito proizilazi iz različitih obrta reči, njihovog višeznačja, čime se dobija na dimenziji misaonosti i jezičkog osveženja. Tako suština ostaje oplemenjena, pitka, umivena, prepoznatljiva.
Ljiljana Gligorijević, čiju su najoviju zbirku ljubitelji poezije u Vlasotincu topolo pozdravili, istakla je na promociji:
-Tkanica ili šarenica je bio sastavni deo ženske i muške narodne nošnje. Tkana je živopisnim bojama. Ali to nije samo sastavni deo odeće, ona je mnogo više od toga. U njoj je satkano mnogo rada, umeća, topline, nežnosti, ljubavnih priča, idile, seoskog života. Svaka tkanica ima svoju posebnost, ona u svom nastajanju utkaja živote, događaje, prela, posela, želje, snove. Ona je naš zapis mnogih priča koje su se odvijale na selu, ona je naša tradicija, kultura, vera, vrednost. Moja šarenica odiše ljubavlju kao jednim od najfinijih osećanja i lepotom nekadašnjeg seoskog života koji je odisao toplinom, bliskošću, ljudskošću. Želela sam da moje pesme uvedu čitaoce u taj nekadašnji svet.
Danilo Kocić

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*