MUZIČKI SUSRETI DR MIRA IVANOVIĆ 2015.

LESKOVAC

Muzički susreti dr Mira Ivanović su manifestacija koja promoviše i neguje umetničku, pre svega klasičnu muziku. Nastali su iz stalnog ciklusa „Amoroso i mladi talenti“ koji daje mogućnost mladim solistima, učenicima i studentima muzike da nastupe sa orkestrom, što je veoma dragoceno za njihovo dalje napredovanje i umetnički razvoj. Memoraijalnog su karaktera i nose ime dr Mire Ivanović, poznate leskovačke lekarke i humanistkinje koja je nesebično podržavala mlade i talentovane ljude, kao i svaki ansambl i manifestaciju koji su doprinosili umetničkoj i kulturnoj afirmaciji našeg grada. Ove godine održani su po četvrti put, a organizatori su bili Kamerni orkestar „Amoroso“ i Leskovački kulturni centar.
Maja Cakić, umetnički rukovodilac kamernog orkestra „Amoroso“ za Novu Našu reč kaže da su održana tri sjajna koncerta sa mladim i poznatim umetnicima i da je pokazano šta Leskovac ima i šta može.
„Mislim da su ovi susreti iz godine u godinu postaju sve značajnija manifestacija koja je posvećena mladim umetnicima i njihovim profesorima. „Zvezdice“ su, bez ikakve dileme, jedan svetski hor koji može da predstavi, ne samo Leskovac, nego i Srbiju bilo gde u svetu. Možemo da budemo ponosni što jedan takav hor postoji u našem gradu i zahvalni dr Jeleni Cvetković, njihovom dirigentu, što na ovakav način vodi ovu decu.“
Prve večeri, na svečanom koncertu „Amorosa i prijatelja“ u sali Narodnog pozorišta sve je bilo prepuno, publika je i stajala. Hol Leskovačkog kulturnog centra na završnoj večeri je takođe bio prepun, što pokazuje da postoji veliko interesovanje publike za ovakva dešavanja. Maja Cakić ističe da je vreme i da Leskovac dobije jednu koncertnu dvoranu.
„Leskovac ima sjajnu i odnegovanu publiku, fantastične umetnike. Koncertna dvorana bi to još više unapredila. Priča se o sali Doma JNA, ona bi bila idealna za to. O tome, ipak, ne odlučujemo mi, nego je to pitanje za one koji vode ovaj grad. Sigurna sam da u lokalnoj samoupravi postoji dobra volja, ali i sami znamo u kakvim vremenima živimo. Nije lako obezbediti tako nešto u ovom trenutku, ali naše je da radimo, a grad Leskovac to apsolutno prepoznaje i imamo njihovu apsolutnu podršku, kao i podršku svih kulturnih institucija. Bez njih ne bismo ni mogli da opstanemo.“
Ovogodišnji pokrovitelji susreta dr Mira Ivanović su grad Leskovac i kompanija Aktavis, a organizaciju su pomogli: MŠ „Stanislav Binički“, Narodno pozorište i Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*