Mesna zajednica „Marko Crni“: Šta je sve potrebno gradjanima?

LESKOVAC

Oko 220 domaćinstava i nekih 7500 stanovnika živi u mesnoj zajednici „Marko Crni“, u delu grada poznatijem kao Podvorce.
Milorad Petković, sekretar mesne zajednice „Marko Crni“, je u svakodnevnom kontaktu sa građanima, koji se, uglavnom na nešto žale.
-Sve ulice naše mesne zajednice imaju vodu i kanalizaciju, ali se često dešavaju havarije, odnosno začepljenja u romskoj mahali. Nadležne službe za popravku dolaze tek kad ih ja pozovem, što su i primetili građani, pa sada prijavljuju problem kod mene.-
Mesna zajednica je specifična po tome što ima Đermanovićevu ulicu, ulicu koja je iz tri dela, a ti delovi nemaju nikakav fizički dodir. Prvi deo počinje od Vlajkove, od dela gde je pogon Distribucije i završava se kod trafo-stanice u ulici Gavrila Principa. Drugi i treći deo su neasfaltirani. Posebno je interesantan deo koji ovde uslovno navodimo kao treći, jer je to deo ulice koji je pored Špitaljskog groblja. Sličan problem je i sa Porečkom ulicom, koja ima dva dela koji nisu fizički povezani. Prvi deo je od Trga Marka Crnog do Zeke Buljubaše, gde se prekida ulica i nastavlja stotinak metara dalje, kada se jedan krak odvaja od ulice Zeke Buljubaše. Postoji i problem sa ulicom Kapetana Bojana Denića, jer je to nekad bio deo ulice Đure Đakovića. Sada tu ima kućnih brojeva koji se vode na Kapetana Bojana Denića, ali i na Đure Đakovića. Postoje i stari i novi brojevi, kako bi se poštar lakše snalazio. Slično je i sa ulicom Zeke Buljubaše, gde su kućni brojevi tri puta menjani. Tako sada pojedine kuće imaju po tri broja. Zamislite kako izgleda biti poštar ili neki kurir, taksista… Dođete do kraja ulice, a nema naznačenog broja. Petković kaže da obično kuriri i poštari duže vreme rade na tim lokacijama, znaju konkretno ljude, pa im adrese i ne trebaju, ali kad dođe neko novi, uz smeh zaključujemo, neka mu je Bog u pomoći.
Kod osnovne škole „Petar Tasić“ ostalo je neasfaltirano parče ulice Ilije Birčanina. Petković kaže da ne zna zašto je ulica asfaltirana do samog ulaza u školu, a ostalo je parče u nastavku, do dela gde je školsko igralište. Potrebna je rekonstrukcija asfalta u još nekim ulicama, prvenstveno u Zeke Buljubaše, gde bi trebalo da se izvrši i prevezivanje vodovodne mreže. To redovno ulazi u planove i želje mesne zajednice, ali, naravno, grad Leskovac ne može svuda da stigne.
Građani se žale i na kršenje javnog reda i mira. Petković kaže da je u najvećem broju slučajeva reč o mladim Romima koji se uveče skupljaju na trgu Marka Crnog.
-Pre petnaestak godina mladi dve najveće mahale u gradu se nisu mešali, ali danas to više nije tako. Naravno, gde su mladi u većem broju, tu ima galame i buke. Znaju, ponekad, da kad se vraćaju kući kroz ulicu Dr Jovana Kašikovića šutiraju kapije dvorišta. Građani zovu policiju, dok patrola dođe, ovi otišli i tako u krug. Mislim da bi postavljanje jednog pozornika u ovom kraju rešilo problem. Mi imamo iskustvo takvog tipa, jer kad je bilo pozornika nije bilo galame. Opet, u ovom delu ima i video nadzora na pojedinim tačkama, pa se tačno vidi ko šta radi. Ali, i oni znaju gde su kamere, pa se ne okupljaju u tom delu.-
Možda najveći problem mesne zajednice predstavlja divlja deponija u Đermanovićevoj ulici, na uglu gde se ova ulica spaja sa ulicom Cara Uroša. Sekretar MZ „Marko Crni“ Petković kaže da se to očisti i uredi, ali se za vrlo kratko vreme sve vrati na staro.
-Svašta smo radili. Imali čuvare, video nadzor, postavili mobilijar za decu… Tu imamo i onaj veliki kontejner i gledao sam šta rade ljudi. Doteraju đubre kolicima, jedan džak bace u kontejner, ostalo izvrnu pored…-
Mesna zajednica bez podrške loklane samouprave ne bi mogla da opstane, pa tako ni MZ „Marko Crni“.
-Ne možemo da se požalimo na saradnju, – kaže Petković, ali i ističe da pojedini građani zameraju što se više grade sela nego grad.
-I sela su deo naše teritorije, a diskutabilno je gde se više ulaže.-

I.S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*