Leskovačke kafane (14)

LESKOVAC

Nema slika od kafanu Pariz. Al zna se kude je bila. Pa kad gu kupi Jovan Jovanović Berdić on gu prepravi i napravi pola kafanu Korzo - kvalitetan restoran, i pola – bioskop poznat kao Berdićv bioskop. Iz bioskop se iskačalo s leve strane i ako oćeš možeš da izađeš na ulici Kraljevića Tomislava ( sad je tuj na ćoš Stari ured ). Posle rata prepraviše ga u bioskop Moskva, pa ga prekrstiše u bioskop „11. oktobar“. 
 Kafanu Pariz držaja je Kostadin Mitić.  Odovud dve radnje na Dragi Grče, a s druge strane truker Jorgaćević, pa fotograf Marko Daniti..

Đorđe, tatko na Čedu Gulju iz ulicu Milana Toplice poginu na Solunski front 1916. godine, majka mu Ljubica umre 1921. godine, a 15. marta 1922. godine kd je Čeda imaja deset godine čiča Mika Gulja odvede ga u grčku kafanu „Pariz” koju je držaja Kostadin Mitić – da kuva kafu. Al, Čeda Gulja malecak, i uz šporet turiše edn sndk i tkoj – stoji na sndk i kuva kafu. Tkoj pet godine. Od k-ko ga čiča Mika odvede u kafanu «Pariz” Čeda za tej pet godine edva ako je dva put otišja doma da se vidi ss brata. Spaja je u sobu broj 7 i edino društvo bila mu je – čavka. Tuj čavku Čeda Gulja izvadi iz gnjezdo iz odžak na štalu u avliju od kafanu – još dok je čavče bilo. Posle gu upitomi i sve pet godine su bili zaedno Čeda i taj čavka. Dok on u kafanu kuva kafe, čavka leti okolo, a kd se Čeda vrne u sobu smo vikne: «Čav! Čav!” – čavka doleti i kroz gornji prozor uleti u sobu i cel noć spije ss Čedu.
Kafana «Pariz” je imala štalu i golemu avliju, a u sobe su spali seljaci u petak uveče na subotu kd je pazarni dn. U nedelju, ponedenik, tornik, sredu, četvrtak i sve do petak uveče – seljaka nema da vidiš u grad. Ne!
Pred kraj petu godinu od kako čiča Mika dovede Čedu u kafanu – čavka kroz gornji prozor donese u sobu broj sedam emajliranu kašiku i odlete – i više se ne vrnu! A po čavku – «litnu” i Čeda Gulja. U kafanu se ne mož odvije od rabotu, u sobu mu mlogo dosadno bez čavku i odluči da pobegne u Surdulicu. Al, Surdulica doleko da se do tamo otidne peške i Čeda se sakrije u «Josifovo” igralište preko put železničku stanicu i s prvi voz koj naiđe – pobeže u Vladičin Han pa odotle peške u Surdulicu i tuj se zaposli u kafanu «Vrtenik”. Mika Gulja i Kostadin Mitić organizujev poteru i posle tri dna nađev ga u Surdulicu i džandari ga sporovodno vrnev u kafanu «Pariz” u Leskovac.
Guljini. Rista Ristić, žena mu Sika, deca gim Đorđe, Vlada, Mika i Mita. Mita, žena mu Agna, sin gim Kostadin – Dina. Đorđe Ristić, žena mu Ljubica, deca gim Dušan, Ruža i Čeda zvani Gulja pa Čedc-tčnc, pa Rumba i Čeda brzi voz. Čeda, žena mu Olga Arabatova. Aleksa Ristić, žena mu Vaska, deca gim Milunka, Jelka, Dika i Mika zvani Čoče. Aleksa beše golem meraklija na pienje – napije se tkoj i kd iz glavnu ulicu ulegne u ulicu Milana Toplice – Aleksa broji koraci – da vidi kolko je metra do njegovu kuću. A odija je krupno – ripa i po metar i po i kko ripne tkoj vikne:
«Čoči! Ja pa ja!”
Kd vidi nikoga od komšiju Leka Gulja vika:
,,Ooo, čoči!” – pa digne ruku, zaustavi gu tkoj da stoji u vis, mrmlja – kh! kh! kh! pa odedanput vikne: ,,Čoči – ja pa ja!”
Iz kafanu «Pariz” Čeda Gulja otide u Beograd i tam je rabotija u restoran «Dve megdandžije” preko put «Politiku’,’ a kd se vrnu u Leskovac zaposli se u hotel «Kostić” i bija je najbrži kelner odovde do Beograd i za toj su ga vikali – Čeda brzi voz.

Hotel «Kostić” spada među one građevine na koje su Leskovčani mnogo ponosni i sada – kada ih odavno više nema. «Toj je bija reprezentativan hotel otvorenog tipa. Tuj je dođuvala smo leskovačka elita, odabrani ljudi, intelektualci – lepo obučeni, ukruteni ljudi ss mašnu koji Leskovčani vikav – uštirkani ljudi! Jer, hotel «Kostić” je bija smo za visoku kategoriju ljudi, tkv mu ambijent bija – čovek koj nosi kačket nee nikd svrćaja u hotel ,,Kostić”, a ako niki pijan oće da ulegne – osoblje hotela mu dade banku i vikav mu:
«Eve ti banka i idi na drugo mesto da piješ, čoveče! Ovoj je hotel «Kostić!”
Gazda hotela Kostadin – Dina Kostić bija je ozbiljan i opasan čovek, a takvo je bilo i osoblje i tuj nee mogja svaki da ulegne. Kelneri su bili Pera Todorović Ćure, Bora Mitić Dejanac, Jordan Petrović Piroćanac, Aca Kuzmanović Štefi, Luka Bosanac, Nikola Veličković Stari, Čeda Gulja i Mita Nedeljković, češljar, zvani Mita. Dura je bija londiner – njigovo je bilo da ss fijaker ide na stanicu i sačekuje putnici iz voz i dovozi gi da spiev u hotel, a ko londiner je rabotija i Duško Ciganče. Na kasu su rabotili Mehmet Čevro Bosanac, Sveta Graočankić – Graočanka, Pavle Jovanović i Rade Stanković, zet na Dinu Kostića.
Tast na Dinu Kostića, gazdu od hotela, Rista Biljar zvani Kmet iz Vladičin Han bija je na kasu u kujnu – pred njega uvek stoji jelovnik ss cene i kd kelneri markirav jelo za gosti, Rista Biljar gim za markirano jelo uzne metalni tantuzi ( bonovi ) i uveče kelneri tija tantuzi isplativ na kasira u pare.

           ( Nastaviće se ) 

 Sava Dimitrijević

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*