Leskovačka sprža  – brend

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

”Leskovačka sprža” je, rešenjem, koje je Zavod za intelektualnu svojinu izdao 6. Juna, sertifikovana kao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom i sada i zvanično postaje treći brend Leskovca, posle roštilja i ajvara, rekao je za Novu Našu reč direktor Regionalne
privredne komore Leskovac (RPKL)Goran Jović. Regionalna privredna komora ima nameru da ovaj specijalitet zaštiti i kod Svetske organizacije u Ženevi, dodao je on.
Grad Leskovac obezbedio je 400.000 dinara, koliko je bilo neophodno da bi se ušlo u postupak sertifikacije, a ova složena procedura poverena je Regionalnoj privrednoj komori Leskovac. Stručni tim, koju su činili Koordinator za poljoprivredu Vladimir Bojović, profesor doktor Miodrag Lazić i doktor Snežana Ilić Stanković, u rekordom roku je izradio Elaborat za zaštitu imena porekla ”Leskovačka sprža”, pripremio neophodnu dokumentaciju i analize.
Kroz aktivnu marketinšku kampanju, registracijom Udruženja ”Domaća sprža”, stalnim edukacijama, stručnim skupovima i sastancima sa proizvodjačima, rešenjem Zavoda za intelektualnu svojinu, 6. juna, okončana je sertifikacija ovog prepoznatljivog specijaliteta.
Geografska oznaka upisana je u Registar pod brojem 77.
Regionalna privredna komora ima u planu i da podnese zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla imena porekla kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sa sedištem u Ženevi.

NNR

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*