Leskovačka gradska apoteka na izdisaju

LESKOVAC

Zbog toga što se 44 radnika leskovačke Gradske apoteke prijavilo da ode iz ove ustanove, uz socijalni program, ubuduće će raditi samo dve apoteke, “Hipokrat” i dečja apoteka u Dečjem dispanzeru, rekao je za Novu Našu reč Živorad Denić, nedavno postavljeni v.d.direktora ove ustanove.

On je dodao da bi, po novoj sistematizaciji, u Gradskoj apoteci trebalo da radi petnaestoro zaposlenih.

– Da bi se izbeglo da zaposleni kad potpišu više nemaju nikakvu obavezu, da apoteke ostanu prazne, bez ljudi, bez nadzora nad lekovima, ja sam odlučio da se sva roba iz deset apoteka koje se zatvaraju  – Sutjeska, 1. maj i Centralna iz Leskovca i okolne iz Vučja, Bojnika… da se roba prebaci u apoteku Hipokrat, pošto je tamo najveći magacinski depo,- rekao je Denić.

On još uvek nije znao koliko će ljudi, zapravo, otići uz socijalni program, jer su se do 15. maja, kada je bio rok, prijavili skoro svi.

-Po toj sitematizaciji, trideset troje bi moglo da ode. Četvoro njih se nije prijavilo za socijalni program, jer su se nadali da će apoteka da se oporavi. U suštini, problem je veliki. Po papirima zvaničnim, oni dobro stoje, a potraživanja dobavljača su ogromna, tako da ne može brzo da se utvrdi stanje, – kaže Denić  i dodaje da je dug apoteke oko 500 miliona, i da ta cifra može samo da raste.

-Dobavljači ne daju lekove, nešto lekova ima, skuplja se to, pa da se skoncentriše u par apoteka, pa da se proda. Mnogim lekovima je verovatno istekao rok trajanja. To prebacivanje se sada radi, ali ono što je bitno, niti ima računovodstva, niti knjigovodstva, jednostavno ništa, -objašnjava Denić.

-Ja sam mogao da pretpostavim i znao sam da je loše stanje, ali ovako raspadnut sistem nisam očekivao. Zaposlenima se duguje i po 16 plata,- rekao je Denić i dodao da o drugim detaljima ne može još uvek da govori.

A kako je poslovala apoteka najbolje govore svedočenja nekih od još uvek zaposlenih koji nam prenose i da mesecima unazad nisu knjiženi računi, da se ne zna pouzdano sa kim se poslovalo i kome se duguje, da su tu i mnogobrojne tužbe.

Po logici stvari problem bi trebalo da resave i grad, kao osnivač. Ali, izgleda da je ovako opustošena Gradska apoteka “prevelik zalogaj”, ili gradske vlasti prosto nisu zainteresovane da plaćaju ogromne dugove.

I dok preostali zaposleni ovih dana popisuju ono lekova što imaju, bivši direktor se, prenose nam, sprema da ide na more. On je jedan od onih koji su na spisku za socijalni program, tvrde zaposleni.

Oni su, bar u vreme pisanja ovog teksta, čekali tumačenje iz Ministrstva zdravlja koliko njih može da sada iskoristi taj socijalni program i ode iz ove nekada veoma uspešne i za zapošljavanje poželjne ustanove.

Lj.Stojanović

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*