Krnjićevi: Velikani privrede starog Leskovca

LESKOVAC

  Fotografije su iz foto - albuma Katarine Krnjić, a priča o familiji Krnjića je još iz prošlog veka. Bili su trgovci, vlasnici kožare, bankari i nadasve – i graditelji industrijski najrazvijenijeg grada u Srbiji.
  • Ovu dvosprastnu palatu, na svom imanju u ulici Đorđa Lešnjaka, sazidao je vlasnik kožare, trgovac i bankar Milan Krnjić 1931. godine za svoju suprugu Julku i četvoro dece – Dušana, Radmilu, Živku i Petra, – kaže Katarina Krnjić. Stručnjaci navode da je ova veoma lepa palata od 450 kvadrata u neobaroknom stilu s elementima romantizma i srednjevekovne arhitekture.
    Za Leskovčane ova građevinska lepotica ostala je kao beleg vremena kada su Krnjićevi, Tonkićevi, Vranjkićevi, Smejurijini i drugi industrijalci i bankari gradilim fabrike i ugled Leskovca proneli svetom kao grad koji će vrlo brzo stati rame uz rame sa industrijski najrazvijenijim zemljama Evrope.
    Nažalost, ideološke promene posle rata učinile su svoje i nekada bogat i industrijski najrazvijeni grad u Srbiji sada je među onim gradovima koji za svoj opstanak čekaju pomoć od države.
    Na drugoj fotografiji je familija Krnjićevih. Milan Krnjić, žena Julka, deca Dušan, Živka, Radmila i Petar.
Krnjićeva palata

Sava Dimitrijević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*