Iz naših spomenara: Bandera 502

LESKOVAC

To je bila četvrtasta gvozdena bandera 502 – ispred prodavnice – Begej. Tu su se sakupljali svaki dan. Osim kad pada kiša ili su goleme lapavice. Njih devetorica. Studenti. Od polumraka pa sve dok se oko osam uveče ne rasturi Korzo. Devojke si otidnev doma, a oni ponekad
ostanev do 11 sata. Jer, uvek ima da se kaže po nešto.. Ako nema od koje drugo – od devojke uvek ima koje da se priča.

Njih devetorica. Studenti. Siniša Petrović- Sinko ( magistar ekonomskih nauka), Vojislav Šumonja ( diplomirani ekonomista ), Momčilo Ćućić –Ćule ( diplomirani ekonomista ), Miroslav Ćućić-Ćule 2, Dragan – Gane, Vlasta Janjić – Janja ( diplomirani ekonomista ), Joca Nikolić –
Vajdica, Vlastimir Petrović – Fone ( diplomirani hemničar ), Aca Kojić, zvani Bakurin, čuvaja golubovi – bakurije ( diplomirani ekonomista ).

I tuj na Korzo, kod banderu 502 – stojiv. Edev semke i kibicuju devojke. Korzo ide u krug. Od ulicu za Pozorište do Spomenik . Šetav po trotoari odovud i odonud i po sredinu ulice. Po nekolko stotine njih.

I svi koji se šetav – pričav. Glasno. Mešaju se glasovi. Prepliću priče i razgovori. Kad naiđev devojke koje gim se viđav – povisiv glas – da gim skrenev pažnju na sebe. Da gi one vidiv… Toj pričanje čuje se još od Široku Čaršiju. I od Poštu, pa i još dalje.. .

– I mi, kaže Vojislav Šumonja, stojimo kod banderu 502. Ggledamo devojke i ocenjujemo gi. Davali smo im studentske ocene od 5 do 10 – za lepotu, za figuru.. .

U to vreme bile su lepe – Verica Janković. Pa Jasmina što je sedela u Pop Ilijinu ulicu. Pa Cica Trudić. Beba. Mira Grofče.. Lepe su bile i sestre Čičanovićke – Jasmina, zvana Mikica i Ljiljana…

Oko osam kad se Korzo zatvori, devojke si otidnev doma jer je već kasno. A oni, njih devetorica, ostanev kod banderu 502. Tuj gim je zborno mesto.

U „komšiluk” – kod bandere 501, svake večeri skupljali su se Zoran Dinić ( ginekolog ), Mihajlo – Miško Jovanović ( sudija ), Dragan Bulatović ( poznati spiker Radio Leskovca ), Mile Zver iz Pop Ilijinu ulicu )…

-Ja sam, kaže Zoran Dinić, voleo da se šetam na korzou u krug, To je voleo i Mile Zver, a Dragan Bulatović je najviše voleo da stoji kraj bandere i gleda u šetače ..

S. Dimitrijević

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*