Dve trećine Romkinja u Srbiji u brak stupa pre punoletstva

LESKOVAC


Više od dve trećine Romkinja u Srbiji stupilo je u “brak” pre navršene osamnaeste godine, a čak 30% u uzrastu između 13 i 15 godina, saopštio je Romski centar za žene i decu “Daje”.
Istraživanje koje je sproveo taj centar pokazalo je da više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14. i 16. godine.
-Posledice prisilnih i maloletničkih zajednica (parova) po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo,- navodi se u ovom saopštenju koje je izdato povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava 11. oktobra.
Romski centar za žene i decu “Daje” navodi i da je život u prsilnim i maloletničkim zajednicama povezan i sa znatno povećanim rizikom od izloženosti žene fizičkom, psihološkom, ekonomskom i seksualnom nasilju partnera ili drugih muških članova porodice i ocenjuje da za “udate” devojčice prva bračna noć jeste ” silovanje i predstavlja početak života u nasilju”.
-Iako su prisilne i maloletničke zajednice rasprostranjene u romskoj zajednici, ova štetna praksa ne sme se tumačiti kao deo tradicije Roma, već se mora razumeti isključivo kao grubo kršenje ljudskih prava devojčica i neophodno je osigurati sve mere za njeno okončanje, – navodi se u ovom saopštenju.
Dodaje se da jedan od najvažnijih zaštitnih faktora jeste zadržavanje devojčica u obrazovnom sistemu.
-Za mnoge devojčice romske nacionalnosti ostvarivanje osnovnih prava kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova, predstvalja svakodnevni izazov,-  navodi se u saopštenju.

NNR

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*