Anđela Dinić- šahovsko čudo

VLASOTINCE

Prvom prapostojbinom šaha smatra se Kina. Sa dvorova Kine i Indije došao je do arapskog sveta gde su vladari šahiste posebno cenili i poštovali, da bi preko Španije i Italije stigao u Evropu.
Katolička crkva ga je u 16. i 17. veku prihvatila i vrlo brzo svrstala među sedam veština. Svaki vitez, je pored jahanja, mačevanja, bacanja koplja, luka i strele, plivanja, pisanja sviranja i pevanja serenada dvorskim damama, morao je da zna osnove šaha, inače nije mogao da bude rukopoložen za viteza.

Još od malih nogu u šahovsku tablu sa 64 polja zaljubila se Anđela Dinić učenica sedmog razreda osnovne škole „Siniša Janić” u Vlasotincu. Njena riznica osvojenih medalja je prebogata i teško je izbrojiti koliko ih ima, a inače izložene su u nastavničkoj kancelariji škole koju ona pohađa, dok se jedan deo nalazi u porodičnom domu. Ako bude nastavila ovim tempom osvajanja najviših odličja moraće da nađe mnogo veću prostoriju gde mi mogla da smesti sva osvojena priznanja.
Anđela je trostruki prvak Srbije u svom uzrastu za 2017, 2018 i 2019. godinu, što nijednoj takmičarki do sada nije pošlo za rukom. Sama ova činjenica govori da se radi o pravom šahovskom čudu u gradu na reci Vlasini, koje poseduje neverovatan talenat za šah, i o njenim šahovskim podvizima mnogi stručnjaci predviđaju da će se tek čuti.
U razgovoru sa Anđelom i njenim ocem Dejanom nismo mogli da izbrojimo sve pobede i rezultate koje je ova talentovana devojčica postigla za ovo svo vreme kako igra šah. Jer, gde bi se Anđela takmičila, kući bi se, po pravilu, vraćala sa najvišim odličjima i medaljama.
– Anđela je od svoje pete godine pokazala neverovatan smisao za crtanje. Crtala je životinje gledajući knjige i televiziju. I sada to ponekad čini, mada je sada prosto okupirana šahom, pa tako nema vremena za svoju prvu početnu ljubav. Naravno da se ne zaboravljaju ni obaveze koje ima u školi, – upoznaje nas sa sklonostima svoje 13-godišnje ćerke Anđele njen otac Dejan, koji je i naučio prvim šahovskim potezima i prosto utkao ljubav za ovu igru.


Kada je počela Anđela da igra šah ?
– To je bilo u njenoj sedmoj godini, kada sam joj pokazao kako se igra šah. Od tada je ona stalno za šahovskom tablom, svakim danom sve više iskazuje ljubav prema šahu i ima neverovatno veliku želju da se sve više usavršava. Izuzetno je radna i veoma dobro planira svoje obaveze kako bih mogla da ih realizuje na pravi način.
Pored vas koji je naučio šahovskoj igri, ko se u tom nizu ljudi nalazi koji je pomogao vašoj Anđeli da tako brzopotezno napreduje ?
– Zahvalni smo za sve što je do sada učinjeno njenom treneru Marku Markoviću, predsedniku ŠK „Vlasotince” Slobodanu Rakiću, to je i klub čiji je Anđela član, direktoru škole Goranu Mitiću i svim nastavnicima, koji imaju puno razumevanja za njeno bavljenje šahom. Jedno vreme sa Anđelom je putem skajpa radio i Saša Pantelić iz Šapca.
Anđela Dinić je član šahovskog kluba „Vlasotince”, i vrlo često se takmiči sa partnerkama koje su prilično starije od nje. Ali, to joj ne smeta, jer vrlo često iz tih mečeva izlazi kao pobednik. Nekoliko pitanja postavili smo i samoj Anđeli.
Kada si prvi put sela za takmičarsku šahovsku tablu ?
– To je bilo novembra 2013.godine na Kadetskom prvenstvu Jablaničkog okruga, kada sam postala i prvak ovog okruga.
Mladi naraštaji vrlo često u želji da napreduju imaju svoje uzore. Da li ih i ti imaš?
– Da, naravno. To je Magnus Karlsen iz Norveške, svetski prvak, u muškoj konkurenciji, a kod žena to je Aleksandra Kosteniuk iz Rusije.
Koja ti je takmičarka glavni konkurent ?
– To je svakako godinu starija i iskusnija Anđela Dimitrijević. Nas dve smo, po oceni šahovskih stručnjaka, vodeće u centralnoj Srbiji u konkurenciji takmičarki do 14 godina.
Izborila si pre dve godine pravo nastupa na takmičenjima u inostranstvu. Zašto nisi išla na ta takmičenja koja su bila organizovana 2017. godine van granica naše zemlje?
– Glavni razlog je novac. I ako sam izborila pravo da učestvujem na Evropskom prvenstvu u Rumuniji, i Svetskom prvenstvu u dalekom Brazilu, nisam tamo išla. Šahovski savez Srbije plaćao je troškove boravka samo prvoplasiranoj takmičarki, a ja, iako sam izborila pravo da učestvujem na ova dva velika takmičenja, nisam putovala, jer bih morala tamo da idem o svom trošku. Nismo mogli da obezbedimo novac za tako daleka putovanja, ali ja se ne predajem, verujem u sebe, tako da ću sledeći put izboriti takav plasman koji će mi omogućiti da idem na velika svetska takmičenja o trošku nacionalnog šahovskog saveza, – uverena je mlada, još uvek devojčica, Anđela Dinić, šahovsko čudo iz Vlasotinca, koja nam je rekla da najveću podršku ima od članova svoje porodice, oca, majke, brata i baba Stane.

Vlastimir Stamenković

1 Komentar

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*