Živojin Stefanović: Glavni gradski urbanista da počne da radi svoj posao

LESKOVAC

-Glavni urbanista Grad Leskovca ima velika ovlašćenja“ rekao je Živojin Stefanović na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, i upitao da li ona ne želi ili ne sme da koristi ta ovlašćenja?
-Pogledajte šta radi glavni urbanista Niša ili Beograda. Vi treba da budete mirođija u svaku čorbu urbanističku i planersku. Vi ste kapa urbanističkog planiranja. Nije mi jasno šta se misli kada se kaže da će se raditi izmena i dopuna prostornog plana od 2017.-2021. godine, kada prostorni plan treba da ima starost koliko i urbanistički plan. To je sagledavanje prostora za maltene pola veka, a sve što je manje nije dobro planiranje kada su u pitanju urbanističko i prostorno planiranje. Mi smo usvojili PGR za humana groblja, a da uopšte nismo imali niti javni uvid, ni raspravu, ni obaveštenje za ljude čije su tamo njive. Ušli ste u atar katastarske opštine Jajina, a da nikog niste obavestili. Ja sam vas upozorio, ali vi do današnjeg dana niste reagovali i doći ćemo do Upravnog ili Ustavnog suda. Kako ste mogli kao planer da date saglasnost kada su pomereni gabariti i po visini, dužini i širini hotela „Beograd“? Pogledajte sada ulicu Bulevara Oslobođenja, pa nisu slučajno stari urbanisti predvideli prostor da se može videti glavni most na Vetrnici i nije slučajno hotel „Beograd“ tu imao terasu ravnu terenu. Sada ste vi predvideli dvospratni objekat koji je došao na toroatoar glavne žile kucavice saobraćaja u Leskovcu! Data je dozvola pre nego što je usvojen PGR!
Stefanović je upitao i kako je moguće da u delu urbanističkog plana, za koji misli da nije promenjen, i gde je predviđeno zadržavanje starog Leskovca na prostoru – reka Veternica, ulica Niška, pošta i most, – da se gradi objekat od pet spratova u sklopu niske gradnje?
-Po propisima mislim da je maksimalna gradnja na 70% građevinske parcele, a onaj objekat je izgrađen od međe do međe! Od ulice do reke, nema ni milimetara slobodnog prostora! Urbanista mora da vidi i da sagleda objekat i saobraćaj za narednih pola veka, a mi ni jednu ulicu ne možemo proširiti! Pogledajmo ulicu Babičkog odreda, Nišku, sve su terase van regulacione linije, kako mislite da tu prođe kamion, autobus… Pogotovu kad zatvorimo ulice zbog raznih manifestacija… Zato smatram da se glavni urbanista ne bavi dobro svojim poslom. uzmite zakon u ruke i počnite da radite svoj posao, a ako ne smete ili ne želite, – kažite!
Ivana Joksimović, glavni urbanista Grada Leskovca, je rekla da su, u trenutku kada je ona preuzela ovu funkciju 2015. godine, već bila doneta planska dokumenta koja regulišu probleme o kojima je govorio Stefanović.
-Što se tiče mojih ovlašćenja, ja smatram da u potpunosti obavljam poslove za koje sam ovde imenovana.-

IS

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*