“Zbog korone, u Vlasinu nema ripanje i banjanje”

Vlasina u vreme korone

VLASOTINCE

Za skoro svakog Vlasotinčanina u toku leta reka Vlasina je more. I ne samo za Vlasotinčane već i za pojedine Leskovčane a i rođene “Rosuljce” koji su se odselili iz Vlasotinca i tako letnji odmor koriste da se ohlade i okupaju u Vlasinu. Uz to da se i međusobno vide i ispričaju, uz podsećanje kako je “Sve bilo prelepo u naše vreme. A znali smo svaku trešnju ranku u čije se lojze nalazila, a sladili smo se i grožđem, našom plovdinom gore u “Belom kamenu”. A tek turniri u malom fudbalu u “Partizanu”, svirke i pesme Kireta i Džumbe u “Bašta restoranu” tik pored reke Vlasine. I to do jutarnjih sati, se uživalo u vlasotinačkom “Gromu” i roštilju majstora Golje”.
I to tako traje godinama. Neki idu u Grčku, Tursku, Španiju, a Vlasotinčani u Vlasinu, gde će nego, u svoje Vlasotinačko more u vodu u veštačkom jezeru ili na “Branu” kako mnogi nazivaju ovu lokaciju za kupanje .
Ali ove 2020.godine još nema kupanja u Vlasinu. Pandemija korona virus uzela je svoj danak. I još se nagađa da li će brana biti spuštena ovih vrelih julskih dana kako bi se jezero vodom napunilo. Mnogi pamte 26. jun 1988.godine kada je Vlasina prosto podivljala i nanela ogromnu štetu mnogim Vlasotinčanima u katastrofalnoj poplavi poslednje nedelje juna te 1988.godine. Ali i pored toga bilo je kupanja tog leta u Vlasini, za razliku od današnjeg vremena kada ni jula meseca još uvek su savci na reci u vazduhu i voda tiho žuboreći hita da “uplovi” u Južnu Moravu dole u ataru sela Stajkovca.
Ne baš najjasnija objašnjenja nadležnih da se moraju “poštovati potrebne procedure”, jer još uvek “u Vlasotince izgleda da nije stiglo leto i vreme za ripanje i banjanje u Vlasinu”.
A nadležni iz SRC “Vlasina” koji gazduju kupalištem na Vlasini, rekoše nam da će za nekoliko dana biti otvorena sezona kupanja uz poštovanja svih bezbednosnih i zdravstvenih mera. Naravno na radost i sreću direktora plaže Joce “Mame”, dr. Saše Nagornog, Licka, Sešeka, Guteta, Luke, Lazića, Mite Valčića, i još mnogih zaljubljenika u reku Vlasinu.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*