Završena žetva pšenice u vlasotinačkoj opštini

 

VLASOTINCE

 

Dok kombajner Dušan Stamenković sa ocem Časlavom iz sela Orašja na pravoj julskoj vrelini vredno radi na imanju braće Saše i Vladice Tasića, njih dvojica sede u hladovini i uz hladno piće zadovoljno trljaju ruke, jer je ovogodišnji rod pšenice izuzetno dobar.
– Ala će mama Ruža da mesi na zimu vruće pogače, jer žito je rodilo više nego što smo i očekivali. Biće veselo kada se nađemo svi na okupu sa ocem Borom, snajama i unučićima – podvikivala su iz hladovine braća Tasić, od kojih je Saša, kao višak, ili kao što se stručno kaže racionalizovan odlukom nadležnih,  iz lokalne samouprave.
Nismo nikog u opštini Vlasotince pitali koliko je zasejano žitarica. Razlog je jednostavan, niko ne bi mogao, bar približno da kaže. Iz iskustva nam je poznato, da nam se ponude bajate cifre iz prethodnih godina, i koje su potpuno irelevantne u ovoj priči.
Nekada su opštinski oci obilalazili žetaoce, država je davala neke pogodnosti
u vezi goriva, a danas ih nigde nema. Ni države, ni sadašnjeg ministra poljoprivrede.

Za aktuelnog predsednika opštine Vlasotince ima oprvdanja, jer mu već duže vreme majstori rade u kabinetu, i mora čovek, kao pravi domaćin i gazda da im se nađe pri ruci. A za žetvu ima vremena. Možda naredne godine.
Kombajneri su meritorna lica koja mogu da daju najbolju procenu ovogodišnjeg roda pšenice u vlasotinačkoj opštini, i zato Časlav, kao iskusni žetalac sa svojim kombajnem, kaže:
– U celini gledano ovogodišnji rod pšenice je veoma dobar, i kreće se od 4,5 do 5 tona po hektaru. Kvalitet zrna nije baš ponajbolji zbog velikih žega u poslednje vreme, ali u dobroj meri zadovoljava kriterijume mlinara.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*