Zatiranje tragova !

LESKOVAC

Radeći na rukopisu obimne monografije o Božidaru Đorđeviću Kukaru, autor Nikola Milićević, inače glavni i odgovorni urednik leskovačkog nedeljnika „Nova Naša reč“, obratio se Bojanu Joviću, generalnom direktoru FHI „ZDRAVLjE“ a.d. mejlom u kome je napisao:

„Poštovani gospodine Joviću,
u završnoj sam fazi obimne monografije koja se bavi likom i delom Božidara Đorđevića Kukara, preduzetnika koji je brojnim delima obeležio drugu polovinu 20. veka u Leskovcu.
S tim u vezi, revizijom obrađenog materijala primetio sam da mi nedostaje par detalja koji potvrđuju izrečeno u tekstu. Između ostalog, u poglavlju koje objašnjava Božidarov odnos prema standardu radnika, nedostaje mi fotografija na kojoj se nalazi Božidar sa gostima i saradnicima na otvaranju Trećih susreta radnika sportista farmaceutske industrije Jugoslavije, održanih na starom rukometnom stadionu u Leskovcu.
Poznato mi je da je tražena fotografija ostala u fabričkoj arhivi, pa bih vam bio veoma zahvalan ukoliko bi neko od vaših saradnika napravio sken iste, i poslao je na moju adresu.
Ova fotografija ima apsolutan prioritet, ali, takođe, bio bih vam veoma zahvalan i za sken drugih fotografija na kojima se nalazi Božidar, s obzirom na iznenađujuću činjenicu da je on veoma retko fotografisan.
Ne manje zahvalan bih bio i ukoliko raspolažete digitalizovanom arhiom fotografija “ZDRAVLjA” iz perioda 1950-1975, i ukoliko odlučite da mi je ustupite na korišćenje pod uslovima koje sami odredite.
Uz pozdrave i želje za dobro zdravlje,
s poštovanjem, Nikola Milićević“
-Osim što je osnivač većeg broja ustanova i fabrika u Leskovcu posle drugog svetskog rata rata, takođe i osnivač, reditelj i protagonista većeg broja uloga u leskovačkom narodnom pozorištu, Božidar je, i sam prvotimac FK „Josif“ i pasionirani sportista, osnivač i rukovodilac brojnih sportskih klubova koji su nastajali posle Drugog svetskog rata u Leskovcu, – komentariše mejl Milićević i dodaje: – Svoj afinitet prema sportu, Božidar je prenosio i na zaposlene u FHI „ZDRAVLjE“ u vreme dok je bio njen generalni direktor, pa je ova, nekada ugledna farmaceutska kuća, bila poznata i po brojnim uspesima radnika sportista koji su nastupali u brojnim sportovima pod njenim imenom. To poglavlje u monografiji hteo sam da ilustrujem fotografijama, kao dokumentima koji svedoče o istinitosti događaja, pa sam se zamolnicom obratio Bojanu Joviću, sadašnjem generalnom direktoru, poslavši je na jedinu kontakt adresu koja se nalazi pored njegovog imena na zvaničnoj internet stranici „ZDRAVLjA“.
Umesto zamoljenog Jovića, Milićeviću je odgovor iz direktorove kancelarije poslao Ivan Kulić, kraj čijeg imena u mejlu nema oznake funkcije, a koji je uredniku „Nove Naše reči“ napisao:

-Od: Ivan Kulic <Ivan.Kulic@actavis.com>
Datum: 15. avgust 2018. 09:43
Naslov: RE: G. Bojan Jović, generalni direktor
Kome: “nikola svetin (External)” <nikolasvetin@gmail.com>

„Poštovani gospodine Milićeviću,
Obaveštavam Vas da kompanija „Zdravlje AD“ nije u mogućnosti da izađe u susret Vašim očekivanjima.
S poštovanjem,
Ivan Kulić“

S obzirom da je FHI „ZDRAVLjE“ a.d.između ostalog, raspolagala obimnom filmskom i foto-arhivom, čemu je u velikoj meri doprineo i sam Milićević radeći decenijama u njoj, ovakav odgovor deluje, u najmanju ruku, zbunjujuće, a naš sagovornik smatra da postoje i mnogo konkretnije implikacije.
-Mislim da moj mejl nije ni došao do g. Bojana Jovića, i da je upućen odgovor posledica ličnog animoziteta činovnika Kulića prema meni, što bi bila dobra vest. Loša vest bi bila da je arhiva posle privatizacije „ZDRAVLjA“ uništena, i toga se, zapravo, pribojavam. Na moju veliku žalost, a na našu opštu nesreću, zatiranje tragova prošlosti je, tokom ove dve decenije nekontrolisane tranzicije, postala masovna pojava, – pretpostavlja Milićević.

U ovoj neobičnoj, ali ipak službenoj prepisci, zanimljiv je detalj da se Ivan Kulić u oficijelenom mejlu, a u ime generalnog direktora, potpisuje kao “ZDRAVLjE” AD, bez sufiksa Actavis, što potvrđuje sumnju da „ZDRAVLjE –Aktavis“ nikada nije ni postojalo, da je bila u pitanju lažna legitimacija, „fals fleg“, što bi rekli Englezi. Uostalom, sve vreme, pa i danas, leskovački proizvođač lekova se kod Agencije za privredne registre Srbije vodi pod nazivom – FHI “ZDRAVLjE” a.d. Vlajkova 199 Leskovac.

 

1 Komentar

1 Trackback / Pingback

  1. Zatiranje tragova ! - JUGPRESS

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*