Zajednički projekti Lebana i Ćustendila

LEBANE

U Lebanu će sredinom naredne godine biti rekonstruisan objekat dečjeg vrtića i izgrađeno moderno igralište. Ukupna vrednost je 413.000 evra, a novac je obezbeđen zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa bugarskom opštinom Ćustendil.
Objekat dečjeg vrtića u Lebanu ima 350 kvadrata i izgrađen je pre 48 godina, a u njemu svakodnevno boravi više od 150-oro dece, dok na upis čeka 86. Limeni krov, loša stolarija i stari podovi decenijama unazad otežavaju rad ove ustanove, tako da se sa nestrpljenjem očekaje početak rekonstrukcije. Direktorka vrtića Nevena Zdravković kaže da godinama nijedan direktor nije uspeo nešto da sanira ili adaptira, jer se radi o velikim investicijama.
Da se ne radi o malim sredstvima potvrđuje i Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane.
„Ovaj projekat finansira naša opština, a nakon realizacije i ispunjenja uslova dobijamo sredstva od EU koja se refundiraju po završetku projekta.”
Bugarska opština od ovih sredstava rekonstruisaće jednu osnovnu školu. Deo projekta podrazumeva i izradu ekološkog elaborata za pogranični region. Sve aktivnosti moraju biti realizovane u naredne dve godine.
Inače, opština Lebane trenutno realizuje šest projekata preogranične saradnje čija je ujupna vrednost 250.000 evra.

NR

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*