Vlasotinčanin Milan Stanojević- bokserska nada Srbije

VLASOTINCE

  Kada je prilikom nedavnog obeležavanja Dana opštine Vlasotince dodeljeno oktobarsko priznanje u obliku Pohvale i novčana nagrada u iznosu od 10.000 dinara mladom vlasotinačkom bokseru Milanu Stanojeviću, članu BK „Arena", mnogobrojni Vlasotinčani i gosti dugotrajnim aplauzom pokazali su da na pravi način poštuju sve rezultate ovog mladog sportiste romske nacionalnosti. Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu mladih boksera u Gruziji bio je jedini član reprezentacije južno od Beograda. Da se radi o talentovanom bokseru „plemenite veštine" govori i činjenica da je više puta bio na pripremama reprezentacije Srbije za njegovo godište. Inače, Milan je učenik sedmog razreda OŠ „8 oktobar" u Vlasotincu, i stalni je član kadetske reprezentacije Srbije u kategoriji takmičara od 59 do 62 kilograma.
 - Imam punu podršku svojih nastavnika, u prvom redu mog razrednog starešine Saše Savića i direktorke Svetlane Kocić kada je u pitanju bavljenje boksom. I ostali nastavnici su veoma korektni u svakom pogledu, - kaže nam ovogodišnji dobitnik oktobarskog priznanja opštine Vlasotince, mladi bokser BK „Arena" iz Vlasotinca, Milan Stanojević, koji na samom početku razgovora želi da istakne razumevanje i pomoć svojih nastavnika.
 Koliko godina već treniraš boks ?
 - Pre četiri godine prvi put sam navukao na ruke bokserske rukavice. Imao sam pauzu od jedne godine zbog odlaska sa roditeljima u Nemačku. Po povratku, opet sam se vratio treninzima u našem bokserekom klubu „Arena".
 Koliko vas živi u porodičnom domu sa roditeljima, i šta oni rade ?
 - Roditelji rade tamo gde nađu posao, rade na imanjima i beru jabuke kao nadničari, kako bi nam obezbedili ono što je najneophodnije za život. 
 U klubu si jedini takmičar romske nacionalnosti. Kako se prema tebi odnose ostali?
- U klubu živimo i slažemo se kao najrođeniji. Sva ostali su prema meni izuzetno korektni i dobri, a posebno sam dobar sa Ognjenom Mitićem koji je, takođe, kadetski reperezentativac. Družimo se pre i posle treninga, zjednički odlazimo u grad da se tamo kroz neke igre opustimo i odmorimo od napornih treninga. Ma, kažem vam slažemo se i volimo kao braća, a ja najčešće pravim šale na svoj račun po pitanju etničke pripadnosti. 
 Kakav odnos prema tebi imaju reprezentativci kada budete na pripremama, ili na nekom takmičenju ?
 - Isto kao i u klubu. Odnosi su veoma dobri, čak odlični. Jedva čekamo da se vidimo na nekom novom okupljanju, a najbliži sam sa dvojicom boksera iz Smederevske Palanke.  
  Kako se prema tebi odnose treneri u klubu, a kako u reprezentaciji ?
  - Isto kao i prema drugim takmičarima. Nema popusta u radu ni za koga. A sva trojica trenera, najstariji Staniša, kao i braća Ivan i Milan, su mi kao roditelji. Čine sve, ne samo za mene, već i za ostalu decu da nas nauče bokserskim veštinama i još više, da budemo dobra deca, kako bi kasnije postali dobri i pošteni ljudi. I u reprezentaciji, gde nas ima sa raznih strana, pozitivna atmosfera je na najvišem nivou. 
 Imaš li nekog uzora u boksu ?
 - Video sam neke borbe Majka Tajsona i bio sam oduševljen onim što on radi u ringu. To je veliko majstorstvo, i mislim da ga niko tako neće skoro prestići. 
 Koje su tvoje ambicije u boksu ?
 - Možda i nije trenutak da sam sebi postavljam visoke ciljeve u ovom ni malo nežnom sportu. Jedno je sigurno, želim da radim i treniram, želim da moj svaki ulazak u ring bude okončan pobedom nad protivnikom. Ali, ako naiđem na boljeg od sebe, stisnuću mu ruku i prizanti da je bio bolji. Zato, ja puno radim i treniram sve sa željom da za svaku borbu budem maksimalno spreman, a za taktičko nadmudrivanje imam trenere koji znaju i umeju da mi daju pravi savet kako da se ponašam u ringu dok meč traje, - kaže na kraju razgovora, Milan Stanojević, takmičar BK „Arena" iz Vlasotinca i stalni član kadetske reprezentacije Srbije, i koji je bio najbolje plasirani takmičar naše repretentacije na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Gruziji. 

Za okvir
Reč trenera Milana Jovića
MILAN JE BOKSERSKI DRAGULJ
Milan Jović je najzasluženiji za sve uspehe BK „Arena” u gradu na reci Vlasini. Prvi je čovek kluba, a uz to, amaterski i sa puno ljubavi, radi sa bokserima.

 • Zahvaljujući razumevanju čelnika opštine Vlasotince klub dobija određena sredstva sa kojima raspolažemo na pravi način i domaćinski. Samo nastupna komplet oprema za jednog boksera košta najmanje 40.000 dinara. U ranim godinama mnoga deca počinju da treniraju boks, ali posle završene srednje škole mnogi od njih zbog odlaska na fakultete odlaze zauvek iz boksa. Ni malo nije lako danas da se radi u boksu, ali mi se ne predajemo, uz pomoć opštine i nekih sponzora opstajemo i, eto, u našem klubu imamo pravi bokserski dragulj za reprezentaciju Srbije u mladom Milanu Stanojeviću, – sa ponosom kaže, Milan Jović, po obrazovanju diplomirani ekonomista a uz to i „alfa i omega” BK „Arena” iz Vlasotinca. Vlastimir Stamenković
  Foto: Arhiva BK ,,Arena”

Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*