Vlasotinački osnovci ambasadori nauke

Na Beogradskom sajmu od 17. do 19. maja, održan je najveći regionalni festival nauke, pod sloganom “NOVO DOBA“. Ovogodišnji Festival nauke posvećen je prvenstveno negovanju empatije, zajedništva i pružanju podrške najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicima i obrazovnom sistemu. Većina ranije najavljenih programskih celina realizovana je u punom kapacitetu, sa više od 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. U Ekspertinejdžeri zoni, mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke, predstavili su svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova.

Na ovom festivalu, pod pokroviteljstvom kompanije NIS učestvovali su i učenici OŠ “Siniša Janić“ i Vlasotinca: Nikola Stanisavljević, Sergej Petrović, Jovan Jović i Lazar Stojković kao i njihovi nastavnici Dragan Golubović i Slaviša Šušulić.

Njihova postavka imala je dva rada, digitalni naučni film “Fizika kao bajka“autora Slaviše Šušulića, koji je trilogija paradoksalnih eksperimenata iz hidrostatike i priča o čudaku koji živi u šumi i savetuje svakoga da pije čistu pijaću vodu i rad autora Dragana Golubovića “Tolstojevi kosači“ – nova priča o svetskom velikanu koji se pored književnosti bavio i istorijom, fizikom i matematikom – upoznaje nas Slaviša Šušulić, profesor srpskog jezika i književnosti, pedagoški savetnik.

Da li ste zadovoljni učinkom koji su imali učenici iz vaše škole?

Od 2018.godine ustanovljeno je priznanje koje se dodeljuje učesnicima koji su se istakli svojim radom na polju nauke, zanimljivim postavkama i neobičnim izumima. Ove godine čast da ponesu priznanje Ambasadori nauke, zajedno sa ostalim izuzetnim učenicima iz cele Srbije, pripala je i našim učenicima Nikoli

Stanisavljeviću,Sergeju Petroviću i Jovanu Joviću. Svi oni u narednih godinu dana imaće misiju da prenose znanje i ljubav prema nauci i da budu primer svojim vršnjacima.

Ko je sve posetio vaše učenike na ovom festivalu nauke?

Učenike OŠ “Siniša Janić“, Amabasadore nauke, na sajmu su posetili i mnogobrojni gosti, a između ostalih i prijatelji iz Ruskog doma iz Beograda, koji su tom prilikom darivali poklone našim maladim ambasadorima. U znak zahvalnosti naš mali tim iz Vlasotinca poklonio je sliku starog mlina, talentovane učenice naše škole Ksenije Jović koja će biti izložena u prostorijama Ruskog doma. Ostale dve slike, ove nadarene devojčice, završile su u rukama direktorke sajma i prijatelja iz Kraljeva.

Ko je sve pomogao učenicima vaše škole da se nađu na tako prestižnom festivalu nauke?

Podršku i sponzorstvo za dolazak na ovogodišnji Festival nauke omogućili su: Opština Vlasotince, Turistička organizacija Vlasotince, Kulturni centar Vlasotince, Ruski dom iz Beograda, preduzeće AB Kop iz Vlasotinca kao i ostali pojedinci – rekao nam je profesor Šušulić očigledno zadovoljan onim što su učenici njegove škole postigli u Beogradu u izuzetno jakoj konkurenciji i uz učešće velikog broja njihovih vršnjaka.

VS/MN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*