“Više od 15 000 Leskovčana će biti oštećeno novim tumačenjima zakona”

LESKOVAC

Više od 15.000 Leskovčana biće oštećeno novim tumačenjima zakona Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zastiti korisnika finansijskih usluga koje ima za cilj zaštitu banaka, a na štetu je građana, upozorava mlada advokatica Ninoslava Vasić  koja je i odbornica Grupe građana “Za Leskovac – ZAJEDNO” koja je u Skupštini grada Leskovca u opoziciji.

– Iako postoji stav Vrhovnog kasacionog suda od 2016. godine koji jasno kaže da banke nisu imale osnov da od građana naplaćuju troškove obrade kredita, vlast uporno pokušava da zaštiti banke, a na štetu građana, – upozorava Vasić.

Kaže da je prvi pokušaj vlasti bio donošenjem nacrta Zakona o parničnom postupku, a ovakvo tumačenje zakona je drugi pokušaj.

-U Leskovcu je minimum 15.000 građana podnelo tužbe protiv banaka radi povraćaja neosnovano naplaćenih sredstava. Svi ti građani će usvajanjem ovakvog nakaradnog tumačenja morati da vrate sve ono što im je banka neosnovano oduzela, kao i da plate sudske troškove,- objašnjava Vasić.

Vlast pokušajima da utiče na pravosuđe i sudsku vlast, oštećuje građane, i to one siromašnije, a sa druge strane, štiti banke i druge ekonomski jače institucije, objašnjava ona.

-Grupa građana „Za Leskovac zajedno“ izražava protest zbog jednog ovakvog pokušaja da se utiče na pravosuđe, i jednog ovakvog nakaradnog i naštelovanog tumačenja zakona. Ističemo da smo uz građane Leskovca i nadamo se da će jedina nezavisna profesija, advokatura, uspeti da se izbori da ovakav predlog ne uđe u skupštinsku proceduru.
Vlast zapravo ovakvim postupcima pokazuje da sve sto radi radi za sebe, ali ne i za građane Srbije,- navodi Ninoslava Vasić.

Lj. Stojanovic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*