Veliko interesovanje za Sijarinsku Banju

LESKOVAC-LEBANE-MEDVEĐA

Ovogodišnje interesovanje pripadnika trećeg doba za boravak i lečenje u Sijarinsku banju prevazilazi sva očekivanja najvećih optimista među lokalnim turizmolozima. Svi kapaciteti u hotelu „Gejzer“, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, su do kraja leta popunjeni..

Na 52-om kilometru regionalnog puta Leskovac – Priština u bogato zelenom karjoliku, podno planine Goljak, ugnjezdila se Sijarinska Banja. Ovo jedinstveno banjsko lečilište zapamćeno je poodavno još u vreme cara Justinijana,koji je svojoj svastiki a sestri supruge Teodore, Sv.Irini pklonio ovo mesto, duž reke, na nadmorskoj visini od jedva 440 metara…
Sijarinska Banja raspolaže sa bogatim privatnim smeštajem po ceni od 600 do 800 dinara po ležaju, a sam hotel „Gejzer“ raspoleaže sa 277 ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima. Cena po ležaju se kreće od 3100 do 3400 dinara, u zavisnosti od broja kreveta u sobi. Penzioneri, članovi udruženja, imaju dnevni popust od 100 dinara, a ulaz u deo sa bazenima naplaćuje se 200 dinara pojedinačno.Trenutno se u ovoj banji,po našem nezvaničnom saznanju rehabilituju ponajviše ortopedski i neurološki pacijenti starije dobi iz višpe gradova Srbije. Banja sa solidnim timom medicinskih radnika korisnicima svojih usluga nudi:hidroterapiju,terapiju blatom, inhaliranje i kineziterapiju…
-Volim ovu banju jer mi puno pomaže,a posle nje bolje se krećem i osećam… Čini mi se da pored kostobolje leči i moju staru napaćenu dušu. Eto tu sam srela i neke nove prijatelje, – zadvoljno se smeška i priča nam Mira penzionerka iz Leskovca.
-Tokom cele zime temperatura vazduha iznad ove lokacije je prijatna, a temperatura banjske vode se kreće između 32 i 72 stepena Celzijusovih. Gotovo nezapamćeno interesovanje vlada među najstarijim za bezbrižno brčkanje u jednom od bazena ispod gejzera koji nadskače bazene u visini do 8 metara. Dali subalpska klima koja okupira ovaj krajolik, ili što manje odlaska starih zbog korone, ili besparice, na mora susednih država turmizolozima koje smo ovim povodom konsultovali nije im poznato, ali su sudeći prema tablicama parkiranih automobila ponajviše gostiju je iz Beograda i Novog Sada…
-U dane vikenda,i verskih praznika u bazenima pod gejzerom imamo preko 500 gostiju dnevno. Gotovo svi kupači poštuju ove mere zaštite od korona virusa i ovde u sanitarni blok dolaze svi sa maskama i drže distancu, – priča nam Jelena ispred službe gde su locirane svlačionice i garderobe kupača.
Do pre par godina, do pojave pandemije, Sijarinska Banja imala je i specijalne goste koji su se venčavali pod gejzerom, poslednji je bio par iz daleke Rusije. Ove godine ako vremenski uslovi i situacija sa koronom dozvole odvijaće se jedinstvena privredno-turistička manifestacija „Gejzerske noći“ u kojima će svoje učešće imati nekoliko emintnih umetnika iz srpskog glumišta i estrade.
-Svake godine oko Sv. Ilije naše mesne organizacije penzionera dolaze u Sijarinsku Banju. To ćemo učiniti sa zadovoljtvom i ove godine, – ističu dvojica penzionerskih aktivista, Toma iz Velike Biljanice, i Svetislav iz sela Zagužana kod Leskovca.

Tomislav Stevanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*