Ulaganje u životnu sredinu nije trošak

Žaklina Stefanović (sa mikrofonom)

VLASOTINCE

Mnogi politički analitičari i poznavaoci prilika smatraju da je dug put do realizacije Poglavlja 27. koje se odnosi na zaštitu životne sredine, i da je tu mnogo više politike pre nego što dođe do istinske implementacije ovog veoma značajnog poglavlja za ulazak Srbije u Evropsku uniju. U Opštinskom veću vlasotinačke opštine, Žaklina Stefanović, zadužena je za resor zaštite životne sredine i očuvanje kulturnih dobara. U budžetu za 2021.godinu za „Program zaštitna životne sredine” odobrena su novčana sredstva u iznosu od deset miliona dinara.

 • Otvaranjem poglavlja 27 otvorili su se brojni poslovi koje je neophodno uraditi. To iziskuje veliki angažman, finansije i vreme. Mi ćemo etapno raditi saglasno sa višim nivoima, – kaže nam na početku razgovora Žaklina Stefenović, većnik u Opštinskom veću u vlasotinačkoj opštini.
  NNR: – Koji su prioritetni poslovi koje treba uraditi ?
 • Najpre treba uraditi strateška dokumenta. Konkretno, ove godine smo uradili Plan zaštite vazduha i unapredićemo ga u narednoj godini i izraditi Plan zaštite voda. Nastavićemo sa sprovođenjem postupka procene uticaja na životnu sredinu za projekte gde je to neophodno.
  NNR: – Šta ste još planirali da uradite u 2021.godini ?
 • Za narednu godinu smo isplanirali i odvojili sredstva za čišćenje divljih deponija a kako bi smo preventivno delovali na nastanak novih deponija izdvojili smo sredstva za kupovinu stubnih kanti za otpad i 150 metalnih kontejnera koje ćemo postaviti u seoskim sredinama a troškove iznošenje smeća će ove godine pokriti Opština.
  NNR: – Svih predhodnih godina bilo je priče oko rešavanje problema sa fekalnom kanalizacijom. Da li će tu biti naredne godine nekih pomaka ?
 • U toku 2021. godine predviđena su sredstva u budžetu za izradu projektno- tehničke dokumentacije sekundarne mreže fekalne kanalizacije u MZ Konopnica, Batulovce, Stajkovce, Gložane, Prilepac, Orašje i Kukavica. Takođe je u toku izrada projekta za postrojenje za preradu otpadnih voda u Vlasotincu koji finansira UNDP. Uz to i Isticanje važnosti zaštite vode, vazduha, zemljišta, biodiverziteta i njihovo unapređenje je naš zadatak.
  NNR: – I šta ste još vašim planom planirali da uraditi u vremenu koje pred nama ?
 • Sprovodićemo edukacije građana i radionice za decu gde će biti uključene škole na teritoriji naše opštine i udruženja građana koja se bave ovom problematikom. Lokalna samouprava izdvaja sredstva za sufinansiranje i finansiranje projekata tih udruženja kako bismo zajedno ostvarili zajednički cilj. Promovisanje čistog vazduha i zdravog načina života je sadržano u događaju koji je Opština Vlasotince organizovala ove godine po prvi put „Dan bez automobila“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti. I na kraju da kažem da, mislim, je više nego evidentno da ulaganje u životnu sredinu nije trošak, – mišljenje je Žakline Stefanović koja je zadužena u vlasotinačkoj opštini da vodi brigu o zaštiti životne sredine.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenkovioć

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*