U zatvorima 533 novinara

Ove godine ubijeno je 58 novinara, a u zatvorima širom sveta do 1. decembra nalazila su se 533, navodi se u godišnjem izveštaju Reportera bez granica.

Prethodne dve godine su Reporteri bez granica zabeležili manje ubijenih novinara, ali ove godine ih je do 1. decembra bilo 20 odsto više.

Prema stručnjaku Reportera bez granica Kristoferu Rešu, “veliku ulogu” u rastu broja od 48 ubijenih novinara prošle godine na 58 ove odigrao je ruski napad na Ukrajinu, prenosi Dojče vele.

Ukrajina je sa osam do sada ubijenih novinara na drugom mestu najopasnijih zemalja sveta za rad medija.

Samo u Meksiku je poginulo više novinarki i novinara radeći svoj posao – bilo ih je 11, četiri više nego 2021. Time je Meksiko četvrti put uzastopno na čelu te neslavne liste. Najveći broj novinarki i novinara tamo je ubijen zbog istraživačkog rada u kriminalnom miljeu krijumčara narkotika.

Prema podacima Reportera bez granica, širom sveta ubijeno je sedam novinarki, što je 12 odsto od ukupno ubijenih, a broj zatvorenih novinarki je još veći i iznosi 15 odsto. Do 1. decembra 2022. u zatvorima širom sveta je ukupno 533 novinarki i novinara – više nego ikad.

Broj žena iz ove profesije koje su dospele u zatvor povećao se za 28 odsto, njih je sada 78. Čak četvrtina tog broja otpada na Kinu i Iran. Stručnjak Kristofer Reš kaže da se radi o smišljenoj represiji nad ženama u zemljama kao što su Iran i Belorusija i da se namerno poigravaju njihovom ranjivošću.

“To se namerno primenjuje da bi se širilo što više užasa i straha od represije”, ocenio je Reš.

Izvor: FoNet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*