U privremenoj prihvatnoj stanici (bivša zgrada NSZ-a) smeštene četiri osobe

LESKOVAC

Tek što je Gradsko veće donelo Odluku o formiranju privremene prihvatne stanice za interventni smeštaj u kriznim situacijama građana na teritoriji grada Leskovca, koja se nalazi u zgradi republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje– filijala Leskovac u ulici Moše Pijade bb. (bivši NSZ), ova prihvatna stanice primila je svoje prve stanare.

Centar za socijalni rad, kome je povereno obavljanje ovog posla, smestio je u prostorijama bivšeg NSZ-a četiri osobe, tri muškarca i jednu ženu.

Kako nam je objasnio direktor Centra Boban Ilić, podršku u ostvarivaju ove usluge dobili su od Doma učenika i Ustanove za odrasle i starije. Naime, tri obroka dnevno stanari dobijaju iz Doma učenika, dok se Ustanova za odrasle i starije brine o održavanju lične higijene korisnika i higijene prostorija. Korisnicima su obezbeđeni kreveti i sredstva za ličnu higijenu, vode i toaleta ima, dok se upošljenici Ustanove brinu o njihovom prevozu u Ustanovu i vraćanju nazad, kako bi se tamo okupali, budući da  prostorije gde su smešteni nemaju kupatila. Ustanova je obezbedila i sredstva za održavanje higijene prostorija, prostorije čisti higijeničarka iz Centra, oni imaju dvadesetčetvoročasovni nadzor, a sa njima rade tokom dana stručni radnici Centra, objašnjava Ilić kako funcioniše pružanje ove usluge, budući da je reč o prostorijama koje su do juče bile kancelarije i koje nisu prilagođene za svakodnevni boravak i život u njima.

Dvoje od smeštenih su otac i ćerka iz Lokošnice, kojima se kuća sagrađena od tugle zbog obilnih snežnih padavina srušila, pa su ostali bez krova nad glavom, dok je majka zbog promrzlina smeštena u bolnici. Ostale dve osobe inače su korisnici Centra koji su zbog velike hladnoće ostali su bez ogreva i hrane, tako da su bili životno ugroženi.

Svi koji su zbrinuti u ovoj zgradi ostaće tu dokle god se njihovi problemi ne reše, u saradnji sa lokalnom samoupravom i mesnom zajednicom u Lokošnici.

Inače, ova zgrada je određena kao privremena prihvatna stanica, ali će se raditi na stvaranju uslova  kako bi se ta usluga trajno pružala.

-To je jako skupa usluga, potrebno je ispuniti brojne uslove i standarde, ali je definitivno potrebna gradu  i radićemo na tome da ispunimo te uslove, nadam se ze jedno dve godine, kaže direktor Centra za socijalni rad Boban Ilić.

S. P.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*