U privremenoj prihvatnoj stanici (bivša zgrada NSZ-a) smeštene četiri osobe

LESKOVAC

Tek što je Gradsko veće donelo Odluku o formiranju privremene prihvatne stanice za interventni smeštaj u kriznim situacijama građana na teritoriji grada Leskovca, koja se nalazi u zgradi republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje– filijala Leskovac u ulici Moše Pijade bb. (bivši NSZ), ova prihvatna stanice primila je svoje prve stanare.

Centar za socijalni rad, kome je povereno obavljanje ovog posla, smestio je u prostorijama bivšeg NSZ-a četiri osobe, tri muškarca i jednu ženu.

Kako nam je objasnio direktor Centra Boban Ilić, podršku u ostvarivaju ove usluge dobili su od Doma učenika i Ustanove za odrasle i starije. Naime, tri obroka dnevno stanari dobijaju iz Doma učenika, dok se Ustanova za odrasle i starije brine o održavanju lične higijene korisnika i higijene prostorija. Korisnicima su obezbeđeni kreveti i sredstva za ličnu higijenu, vode i toaleta ima, dok se upošljenici Ustanove brinu o njihovom prevozu u Ustanovu i vraćanju nazad, kako bi se tamo okupali, budući da  prostorije gde su smešteni nemaju kupatila. Ustanova je obezbedila i sredstva za održavanje higijene prostorija, prostorije čisti higijeničarka iz Centra, oni imaju dvadesetčetvoročasovni nadzor, a sa njima rade tokom dana stručni radnici Centra, objašnjava Ilić kako funcioniše pružanje ove usluge, budući da je reč o prostorijama koje su do juče bile kancelarije i koje nisu prilagođene za svakodnevni boravak i život u njima.

Dvoje od smeštenih su otac i ćerka iz Lokošnice, kojima se kuća sagrađena od tugle zbog obilnih snežnih padavina srušila, pa su ostali bez krova nad glavom, dok je majka zbog promrzlina smeštena u bolnici. Ostale dve osobe inače su korisnici Centra koji su zbog velike hladnoće ostali su bez ogreva i hrane, tako da su bili životno ugroženi.

Svi koji su zbrinuti u ovoj zgradi ostaće tu dokle god se njihovi problemi ne reše, u saradnji sa lokalnom samoupravom i mesnom zajednicom u Lokošnici.

Inače, ova zgrada je određena kao privremena prihvatna stanica, ali će se raditi na stvaranju uslova  kako bi se ta usluga trajno pružala.

-To je jako skupa usluga, potrebno je ispuniti brojne uslove i standarde, ali je definitivno potrebna gradu  i radićemo na tome da ispunimo te uslove, nadam se ze jedno dve godine, kaže direktor Centra za socijalni rad Boban Ilić.

S. P.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*