U Medveđi štede ukidajući putne troškove zaposlenima u školama

U Medveđi novi način štednje u budžetu, ukidaju plaćanje putnih troškove zaposlenima u školama i javnom sektoru. Ko će da plaća dodatne troškove zbog toga, jer krše prava zaposlenih, nema odgovora. Možda zato što sve na kraju plate građani.


Odlukom Opštinskog veća Medveđe zaposlenima u prosveti i javnom sektoru u toj opštini neće isplaćivati novac za putne troškove, već će organizovati prevoz.

Sindikati u prosveti upozoravaju da je to kršenje odredaba Posebnog koletivnog ugovora i da će svi koji tuže dobiti presudu u svoju korist. To bi, onda, značilo, da će građani Medveđe plaćati, pored troškova prevoza prosvetarima i zaposlenima u opštini i javnom sektoru,  i sudske i troškove advokata

Zašto je doneta takva odluka, pitali smo Radeta Perović, zamenik predsednika opštine Medveđa za koga nam je predsednik opštine Dragan Kulić rekao da je bio angažovan po ovom pitanju.

” Ta odluka je samo jedna od mera kako bi ostvarila ušteda u budžetu,čime bi se stvorili preduslovi da se nešto uradi u Medveđi. Mi smo analizom putnih troškova za mart mesec ustanovil da su putni troškovi 1.309.000 dinara što je budžet, čije je izvršenje u prošloj godini bilo ispod 500 miliona velika cifra. Zato smo odlučili da sami organizujemo prevoz zaposlenih i i potpisali ugovor sa „Jugotransom“
koji iznosi oko 400.000 dinara koji saobraća na relaciji Leskovac-Medveđa i to je posebna linija koja iz Leskovca polazi u Medveđu stiže u 6:55, a iz Medveđe za Leskovac polazi u 15:15. „Jugotrans“ je tu pokazao dobru volju i ponudio je neke svoje druge linije za zaposlene u prosveti, pošto ima dosta polazaka na ovoj relaciji. Na lokalnim linijama smo potpisali ugovor sa firmom „Golub tviks“ koja ima sedište u Medveđi”, kaže Perović.

Pitamo ga šta se dešava sa ljudima zaposlenim u školama koji, recimo, imaju dva časa
od 10 u Medveđi, a četiri u Lebanu?

Evo njegovog rešenja .

“Imali smo sastanke sa direktorima škola na teritoriji opštine Medveđa, da i oni probaju da kroz raspored časova izađu u susret tim ljudima, da ne bi oni imali neki „prazan hod“ i mislim da će se to prevazići. Ova mera je uvedena u maju mesecu, ubrzo smo posle toga otišli na raspust i već u tih prvih mesec dana smo gledali da te probleme rešimo, da usaglasimo te linije. Pokušavamo da to uredimo i da već 1. septembra počnemo bez problema što se tiče prevoza”, objašnjava on.

SINDIKATI SE NE SLAŽU

Dva sindikata koji deluju u prosveti se nisu složili sa tom odlukom i uputili su lokalnim vlastima zvanične dopise

”Da, dobili smo te dopise i ja sam lično bio na sastanku sa regionalnim sindikatom iz Leskovca. Oni su tu izneli svoje stavove, a ja naglašavam da postoje radnici u prosveti gde ne postoji organizovan prevoz do njihovih mesta ili kuća, gde nije rentabilno organizovati prevoz, pa oni idu svojim automobilima i u tim slučajevima se njima plaćaju putni troškovi. Mi se vezujemo za član 118 Zakona o prevozu gde je poslodavac obavezan da, ukoliko ne obezbedi zaposlenom prevoz, dužan je da plati putne troškove.

Zakon o prevozu ne postoji ali postoji Zakon o radu kojim je regulisano pravo zaposlenih na isplatuu putnih troškova u visini autobuske karte.


Sindikati upozoravaju da je ova odluka direktno kršenje Posebnog kolektivnog ugovora

A Perović kaže “Oni se pozivaju na neke druge članova i zakone, dok ja citiram striktno član 118 Zakona o prevozu”.

Pitamo ga kako je regulisan prevoz sada kada škole ne rade i koliko putnika je imao taj autobus iz Leskovca, zaposleni n am prenose po 3-5 putnika.

“Imao je veliki broj putnika, jer taj autobus koriste i oni koji rade u opštinskoj upravi i javnim preduzećima u Medveđi, u dečjem vrtiću koji radi u letnjem periodu… Ja mislim da ta informacija nije tačna, možda se to desilo u jednom danu…”

Pitamo ga šta će se desiti ako svi prosvetni radnici tuže i dobiju presudu u svoju korist, ko će da plaća sudske troškove i troškove advokata?

”I mi smo se konsultovali sa pravnicima i dobili uverenja da nismo ugrozili ničija prava. Oni imaju podršku sindikata koji ima stav da oni mogu da tuže, ali ase iskreno nadam da do toga neće doći.

Svi ti radnici znaju koliko je opština Medveđa jedna specifična sredina, koliko se ulaže napora da bi se održale i sačuvale škole… Ali, ukoliko oni smatraju da su im ugrožena neka prava, niko ne može da im zabrani da traže svoja prava i da tuže”, rekao ej Perović koji nije odgovorio ko će sve to da plaća

i snosi odgovornost za to.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*