U JANUARU SNEG PROČISTIO VAZDUH

 

LESKOVAC

U decembru je na mernom mestu kod Tehnološkog fakulteta bilo čak 15 dana kada su koncentracije čađi prelazile dozvoljene granice, 12 dana na mernom mestu kod vrtića „Kolibri“, dok je u novembru vazduh bio jako zagađen osam dana, pokazuju analize. U prvoj polovini januara stanje je znatno bolje

 

Analize kvaliteta vazduha u Leskovcu, za period od 4. do 19. januara, pokazuju da je dva dana zaredom bila povećana koncentracija čađi. Naime, 11. januara na merom mestu kod Tehnološkog fakulteta  konstatovana je da je „zagađen kvalitet vazduha“, na osnovu izmerene koncentracije čađi, uz napomenu da ova pojava „dovodi do negativnog uticaja na zdravlje, naročito osoba sa srčanim i plućnim obolenjima, starije osobe i dece“. Zagađenost čađu istog dana konstatovana je i na mernom mestu kod Medicinske škole, dok je kod apoteke „Sutjeska“ kvalitet vazduha bio odličan, pokazale su analize, a na mernom mestu kod dečjeg vrtića „Kolibri“ „prihvatljiv“.

I 12. januara, zbog povećane koncentacije čađi, ne mernom mestu kod Medicinske škole utvrđen je „zagađen kvalitet vazduha“. Načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Bobana Stošić konstatuje da se radi o minimalnim prekoračenjima koncentracije čađi iznad dozvoljenih vrednosti.

Inače, svih ostalih dana u ovom periodu, na svim mernim mestima kvalitet vazduha bio je „odličan“ ili „dobar“ iliu „zadovoljavajući“.

Skakako da su ovom povoljnom rezultatu doprineli vremenski uslovi, odnosno snežne padavine koje su „pročistile“ vazduh.

I analize  kvaliteta vazduha u Leskovcu, za period od 13. do 19. decembra, pokazale su da je vadzuh u Leskovcu znatno čistiji u odnosu na zimu 2015. godine, rekla je načelnica Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Bobana Stošić.

-U 2015. godini pojedini parametri, kao što je čađ koji se meri na svim mernim mestima, bili su izuzetno veliki. Svi ostali parametri koji se mere, azot oksidi, sumpor oksidi i teški metali, bili su u graničnim vrednostima. Na kraju prošle godine uradili smo analizu i preduzeli neke mere, tako da u 2016. nemamo toliki obim zagađenja vazduha, vazduh je znatno čistiji, ističe Stošić.

Situacija se bitno promenila zbog ugradnje filtera na svim emiterima, u šta je uloženo oko 11 miliona dinara. U prethodnim godinama rezultati su naročito bili loši na mernom mestu kod Medicinske škole, dok je ove godine i tamo vazduh čistiji, kaže ona. Na ovom mernom mestu u novembru bilo je desetak dana sa prekoračenjem, koja su ipak bila manja neko prošlogodišnja.

-Ovo ukazuje da su efekti ugradnje filtera dobri, ali da ima još mnogo toga da se uradi u Leskovcu, jer su još uvek veliki zagađivači sa svojim kotlarnicama skoncentrisani u samom gradskom jezgru, još uvek veliki broj građana kao energent koristi drvo, saobraćaj još uvek nije izmešten iz centra grada, tako da sve to u zimskim mesecima, kada je nizak vazdušni pritisak i kada ima magle, utiče na kvalitet vazduha, ističe Bobana Stošić.

Međutim, podaci koji se nalaze na sajtu Zavoda za javno zdravlje pokazuju da su u decembru prošle godine vazduh koji su udisali Leskovčani nije bio baš tako čist, iako je bio čistiji u odnosu na 2015. Naime, na mernom  mestu kod apoteke „Sutjeska“ pet dana koncentracija čađi je bila povećana, kod Medicinske škole osam dana, a na mernom mestu kod vrtića „Kolibri“ veće koncentracije čađi od dozvoljene registrovane su 12 dana. Najveća zagađenost vazduha je u decembru bila na mernom mestu kod Tehnološkog fakulteta, kada je čak 15 dana koncentracija čađi bila veća od dozvoljene.

A u prvoj polovini novembra 2016, vazduh u Leskovcu bio je izuzetno čist, pokazuju analize, ali je od 18. do 25. novembra, na merim mestima prvenstveno kod Medicinske škole, ali i Tehnološkog fakulteta, bio „jako zagađen“.

Što se tiče problema vezanog za naselje Dubočicu čiji žitelji osećaju miris sumpora, Bobana Stošić ističe da zagađenost u ovom naselju nije velika, ali da se oseća miris sumpora koji je sastavni deo mazuta. Osim čađi, ni jedan drugi parametar koji se meri u Dubočici, sumpor dioksid i sumporovi oksidi, prema rezultatima Zavoda za javno zdravlje, nisu imali prekoračenja, istakla je Bobana Stošić.

-Sumpor jeste štetan po zdravlje, ali u koncentracijama kada dostiže određene vrednosti  i kada ima kumulativni efekat, rekla je ona.

  1. Petrović

ANTRFILE

ZA  VIKEND I TOKOM PRVIH DANA NEDLJE  VAZDUH BIO JAKO ZAGAĐEN

Podaci sa sajta Zavoda za javno zdravlje Leskovac o kvalitetu vazduha u Leskovcu pokazuju da je prošlog petka, subote i nedelje u pojedinim delovima grada vazduh bio „jako“ zagađen. Naime, radi se o pojačanim koncentracijama čađi, čije su najveće vrednosti bile na mernom mestu kod Medicinske škole. Ocena „zagađen“ data je i na mernom mestu kod Tehnološkog fakulteta. Na marenom mestu kod dečjeg vrtića „Kolibri“ kvalitet vazduha bio je „prihvatljiv“, a „odličan“ na mernom mestu kod apoteke Sutjeska.

 

I u ponedlejak i utorak, dokle smo mogli da pratimo podatke, vazduh je bio „jako zagaćen“ na mernim mestima kod Tehnološkog fakulteta, Medicinske škole i kod vrtića „Kolibri“, dok je u utorak 24. vazduh bio „zagađen“ kod Medicinske škole i Tehnološkog fakulteta.

Interesantno je i to da je najveći broj dana tokom januara vazduh u Leskovcu bio odličnog kvaliteta. Od 4. pa do 19. januara na svim mernim mestima nije bilo zagađenja, osim dva dana početkom meseca sa povećanom koncentracijom čađi.

Ukolio se napravi poređenje sa januarom 2016. godine, stanje je slično, odnosno u istom periodu prošle godine bilo je 7 dana sa jako zagađenim vazduhom.

 

 

 

 

 

 

2 Komentara

  1. Zanimljiv! Nije ni Leskovac kraj sveta pa da ljudi ne vide. Jer nemoguce je nevideti da nas zagadjenje vazduha i sva ostala zagadjenja sve brze unistavaju. Pocev od EURO 3 motora pa do dimnjaka koji bez filtera truju sredinu. Samo neki od nas pokusavaju da ublaze posledice makar u stanu ili kuci (ruski ambilife preciscivac vazduha). Zao mi je onih koji ne vide sta se dogadja.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*