U Beogradu i Crnoj Travi: Otkriveni postamenti za spomenike “Crnotravcu neimaru”


CRNA TRAVA

U Čuburskom parku u Beogradu otkriven je postament za spomenik “Crnotravcu neimaru” 12. jula ove godine.
Otkrivanju su prisustvovali brojni članovi Udruženja Crnotravaca na čiju inicijativu je ovaj spomenik i dobio svoje mesto u parku gde su se crnotravski dunđeri okupljali pre mnogo godina, u čuvenoj kafani “Kikevac”.
Isti ovakav postament  otkriven je i u Crnoj Travi, na Saboru pečalbara i neimara koji se tradicionalno održava  21. jula, na Svetog Prokopija. Po nekim procenama, na ovogodišnjem saboru bilo je oko 1.000 ljudi. Crnotravci iz Crne Trave i gradova širom Srbije i okruženja, svuda gde žive pečalbari i njihovi naslednici.

-Spomenici visine nešto više od dva metra su u livnici, očekuje se da budu završeni u naredna dva meseca. Biće postavljeni u Beogradu i Crnoj Travi, rekao je za Novu Našu reč Vladan Nikolić,  sekretar mesne zajednice Crna Trava, koja je organizovala i Sabor pečelbara.


A uveče, toga dana, Crna Trava se orila od muzike , veselja, smeha i ljudskih glasova. Svi oni se sliju u ovo vreme u Crnu Travu, malu opštinu u kojoj je običnim danima u godini sve manje i manje ljudi. U drugoj polovini jula, mnogi koji su otišli, i njihovi naslednici, dolaze na dane uživanja u svoju Crnu Travu.

Lj.S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*