Šta kaže rukovodstvo Jure povodom štrajka?

Menadžment komanije Jura tvrdi da oni ne sprečavaju članove sindikata da štrajkuju i da ne iščlanjuju radnike iz sindikata nego oni sami dolaze i to traže.

NNR: Da li je tačno da menadžment kompanije Jura u Leskovcu od početka štraka upozorenja vrši pritisak na radnike da ne učestvuju u štrajku?

Jura: Poslodavac ne sprečava članove Sindikalne organizacije da učestvuju u obustavi rada po sopstvenoj odluci,  šta je i zapisnički konstatovano od strane nadležne inspekcije koja je juče posetila Kompaniju. Sa druge strane, organizatori štrajka – članovi Sindikalne organizacije, vrše ogroman pritisak na zaposlene koji smatraju da ultimativni štrajk nije pravi način za poboljšanje prava zaposlenih, a koji trpe vređanja, zvižduke i maltretiranje od strane učesnika uštrajku, šta je u suprotnosti sa odredbama Zakona o o štrajku.

NNR: Da li je tačno da se radnici “privode” na razgovore u prostorijama uprave fabrike?

Jura: Nije tačno da se radnici “privode” na razgovore u prostorijama uprave fabrike. Od 3200 zaposlenih u Kompaniji u obustavi rada je oko 150 zaposlenih – članova Sindikalne organizacije. Kompanija nema ništa protiv zalaganja za bolje uslove rada, ali kroz organizovan i razumni dijalog. Međutim, ovde svedočimo nezakonitom štrajku u kome lica koja nisu ni zaposlena u Kompaniji postavljaju poslodavcu ultimativne uslove i sprečavaju poslodavca da koristi sredstva rada, povodom čega će Kompanija preduzeti odgovarajuće korake i iskoristiti pravna sredstva.

NNR: Da li je tačno da administrcija fabrike od jutros nasilno iščlanjuje ljude iz sindikata?

Jura: Kompanija ne može isčlanjivati članove sindikata! Članovi sindikata isčlanjuju se potpisivanjem istupnice sindikatu. Članstvo u sindikatu ili bilo kojoj drugoj organizaciji je slobodno! Sa druge strane tačno je da su se mnogi zaposleni od jutros  (utorak) obratili administrativnoj službi sa zahtevom za isčlanjenje, povodom čega ih je poslodavac uputio da se obrate svom predsedniku.

LJS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*