Blagojević: Štrajk radnika je opravdan

Slavko Blagojević, zamenik predsednika Sаmostalnog sindikata metalaca Srbije, rekao je danas u Leskovcu da je štrajk radnika Jure u ovom gradu opravdan.

“Naravno da je štrajk opravdan, iz više razloga. Već se govorilo o tome da su plate male, malo veće od minimalnih, da se dosta radi i da se radi prekovremeno. Uslovi rada su ubitačni, tempo je prebrz, zaposleni su istrošeni i radi se u većem obimu nego što to zakon dozvoljava”, rekao je Blagojević za Novu Našu reč.

On je rekao i da su mokri  čvorovi u neprihvatljivom stanju i da su u stanju nedostojnog za čoveka. 

“Pokušavali smo da napravimo pregovore pre protesta, međutim poslodavac je 15-ak dana ranije ignorisao pisane zahteve naših kolega na čelu sa predsednikom sindikata Predragom Stojanovićem i poslate su tri odluke o ulasku u štrajk. Prvo je održan štrajk upozorenja u petak 7. juna, juče je održan drugi protest i to sat vremena obustava rada, štrajk upozorenja u skladu sa odlukama koje su donete dan pre, a danas je štrajk”, rekao j on. 

“Štrajkovi u ponedeljak i petak su bili vrlo uspešni, sat vremena obustave na trakama u proizvodnji bilo je na zadovoljavajućem nivou u smislu da je urađena opstrukcija u proizvodnji kod poslodavca. Međutim, poslodavac se na pregovorima poneo vrlo neodgovorno i ignorisao je predstavnike štrajkačkog odbora, a efekat odnosno iznuđena varijanta je ono što vidimo danas. Nadamo se da će posle današnjeg štrajka poslodavac prihvatiti da razgovara na ozbiljniji način i da da ponudu na ono što je sindikat postavio kao štrajkačke zahteve.”

Na pitanje da li je neko od nadležnih , čija je obaveza da štite prava radnika u skladu sa zakonom, reagovao , Blagojević je rekao da kada je u petak održan štrajk upozorenja, do nas u centrali je došla informacija da moramo da tražimo hitno vanredni inspekcijski nadzor. 

Ja sam u skladu sa ovlašćenjima koje imam uradio otpisni zahtev i pustio na odgovarajuće mejl adrese u Jablaničkom okrugu ovde, zatim Inspektoratu rada u Beogradu i oni su izašli u ponedeljak i odradili vanredni inspekcijski nadzor. Naš zahtev je bio da se provere navodi da poslodavci vrše pritisak na zaposlene koji su u štrajku i da pišu izjave zašto su u štrajku”, rekao je Blagojević i dodao da u sindikatu smatraju da je to pokušaj gušenja štrajka. 

Dodao je da je poslodavac “rekao naravno da nije bilo nikakvih pritisaka, nikakvih izjava i mejlova i tu se priča završila”. 

Kaže i da su zvali iz Ministarstva rada i tražili da budu medijator u pregovorima sa predstavnicima Jure i sa sindikatom. 

“Rekli smo da nije nikakav problem i da hoćemo razgovor.”, dodao je Blagojević.

LJS-ĐS: SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*