Šest decenija od mature

LESKOVAC

Godišnjica mature- i to kakva. Na obeležavanju 61. godine od završetka Gimnazije, okupilo se 8-oro leskovčana, rešeni da, dok ih zdravlje služi, a noge nose, ne prekinu tradiciju oživljanja uspomena  na najlepše životno doba.

Od gotovo 300 đaka u toj generaciji, ove subote ih se, na redovnom godišnjem sastanku, okupilo osmoro. Prekidamo prve dogovore o planovima za celodnevno druženje, nespretnim pitanjem ”Izvinite, je li to neka godišnjica mature”?

”Ne neka, već 61.”- pomalo uvređeno odgovara gospođa, koja nam se, u daljem razgovoru, predstavila kao Živana.

–          Ovo su gimnazijalci iz generacije 1957./58. godine. Pogledajte, kakve smo delije. Po maturi, prvi put smo se videli na desetogodišnjici, pa su usledila druženja na po pet godina. Na četrdesetogodišnjicu smo se dogovorili da se okupljamo svake prve subote u junu, i evo nas.

Brojna generacija se tokom decenija osipala, a fotografije sa prethodnih sastanaka, potvrđuju da ih se svake godine sve manje pojavljuje na prozivci.

–          Mnogih, nažalost, više nema. Zašli smo u devetu deceniju života, ali se ne damo. Bili smo sjajna generacija, predratna i ratna, žilava. Dvoje naših profesora je još živo, ali više ne mogu da dođu na ova naša druženja. Okupimo se kod ove klupice u parku, slikamo, potom odemo na zajednički ručak i prošetamo.

Pitamo šta misle o ovim mladim generacijama, posebno gimnazijalcima:

–          Kad kažemo da smo mi bili bolji, to nije slučajno. Malo čitaju, zanimaju ih neke druge stvari, a verujte da smo i bez mobilnih telefona, kompjutera i interneta bili obrazovaniji, svestraniji. Završiti gimnaziju ni onda nije bilo lako, a oni koji su tamo stekli diplomu, bili su spremni za život.

Neki su, po završetku škole otišli iz Leskovca, ali ih je većina ostala, zaposllila se, oformila porodicu i stigla do penzije.

Raniji češći kontakti sa školskim drugovima, kažu ovi vremešni leskovčani, proredili su se, pa se danas uglavnom  svode na sastanke jednom godišnje. Zato svaki minut koriste da prepričaju detalje iz svog života između dva okupljanja.Ostavljamo ih da uživaju, ali pre toga dogovaramo da se, na istom mestu, i u istom sastavu  vidimo prve subote u junu naredne godine.

N.R.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*