Seminar fudbalskih sudija i delegata

Poslednjeg ovofebruarskog vikenda, u subotu i nedelju, u Kruševcu na fudbalskom stadionu tamošnjeg srpskoligaša „Jedinstva 1936” održan je obavezni seminar za sudije, delegate posmatrače i delegate sportske radnike srpskoligaškog „Istoka”.

U odnosu na ranija vremena, na ovom veoma važnom seminaru odziv je bio stoprocentan, što je još jedan dokaz da poslenici sa teritorije Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije veoma odgovorno i praktično pristupaju svojim obavezama kada je u pitanju fudbalski sport na teritoriji ovog regiona.

Seminarom su rukovodila respektibilna sudijska imena od kojih se moglo dosta toga dobrog čuti i naučiti, na čelu sa predsednikom dr Vladimirom Nedeljkovićem, predsednikom Stručne strukovne organizacije sudija FSRIS i njegovim najbližim saradnicima, kao što su Igor Kocić, komesar za suđenje i potpredsednik SSOS FSRIS, zatim Marko Mihajlović, komesar za delegiranje u Srpskoj ligi „Istok”, Ana Minić, instruktor i posmatrač FIFA, Slaviša Jakovljević, sekretar SSOS FSRIS, Dragan Radović, predsednik KUS-a, fitnes instruktori FS Srbije Milovan Ristić i Zoran Dojčinović, kao i sudija internacionalac Miloš Milanović.

Potpredsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije Vladan Gašić bio je praktično domaćin ovog fudbalskog skupa i u kraćem obraćanju poručio je da je obaveza svih da sve učine da drugi deo prvenstvene sezone protekne u okvirima sportske korektnosti i da je jedino fudbalski teren mesto gde se mogu i moraju meriti i dokazivati sve vrednosti ekipa u fudbalskom nadmetanju.

Leskovčanin Marko Mihajlović kao komesar za delegiranje rekao je da je u celini zadovoljan radom delegata sportskih radnika, u jesenjoj sezoni, i izrazio nadu da će tako biti i u drugom delu prvenstvene sezone.

“Jesenas su odigrane sve predviđene utakmice, njih 120. Odigrane su kako je to predviđeno Propozicijama takmičenja i naša su nadanja i želje da tako bude i u drugom delu prvenstvene sezone. Verujem da će se svi delegati snaći na pravi način, pošto ima novina u njihovom radu u toku same utakmice, jer stiglo je neko novo vreme i nova elektronska tehnologija i u fudbal. Imam određenih primedbi na postupke pojedinih sudija koje u punoj meri ne poštuju ličnost delegata sportskih radnika, da ne upotrebim možda neku težu reč” – rekao je Marko Mihajlović i iskazao žaljenje što fudbalski klub „Jedinstvo“ iz Paraćina nije namirio izvesna potraživanja službenim licima iz jesenje sezone.

Inače, seminaru je pristupilo 28 sudija sa „A“ liste i jedan manje sa „B“ liste. Na teorijskom pismenom testu bilo je 27 delegata sportska radnika i 25 delegata posmatrača i svi oni pokazali su potrebno znanje, a sudije i dobru fudbalsku fizičku pripremljenost, što je posebno važan segmenat u radu sudija.

“Činjenica da su svi na ovom seminaru pokazali potrebno znanje iz svog delokruga rada, čini nas posebno zadovoljnim. Sudije su pokazale dobru fizičku pripremljenost, a u isto vreme i veoma dobru telesnu masu u odnosu na telesnu visinu. Na testovima iz poznavanja Pravila fudbalske igre sudije su, takođe, bili više nego uspešni, a to govori i veliki broj njih koji je imao stoprocentni učinak u rešavanju testova. U isto vreme iskazujem zahvalnost organizatoru seminara koji nam je obezebedio na najvišem mogućem nivou sve potrebne uslove da ovaj seminar protekne kako treba i na zadovoljstvo svih koji su se na njemu pojavili. Iz izlaganja Vladana Gašića, potpredsednika našeg regiona mogli ste da čujete sve ono šta se sprema u narednom periodu. Biće rekonstrukcije listi i takmičenja a uz to biće i velikih projekata koje je fudbalska organizacija započela. I zato je ovo trenutak da vam skrenemo pažnju na ozbiljnost i ponašanje, jer postoji nekoliko uslova koje sudije srpskoligaškog ranga moraju da ispunjavaju, a to je budu dobro fizički pripremljeni, da budu teoretski dobro potkovani i da uz to budu ozbiljni i da se ne bave politikom. I, što je ono najvažnije, da svoje fudbalske sudijske kvalitete pokažu tamo gde je pravo mesto, a to je fudbalski teren. Verujem da ćemo umeti i znati da odgovorimo svim obavezama i izazovima u prolećnoj sezoni, koja je po nepisanom pravilu skoro uvek puna naboja i neizvesnosti” – posebno je apostrofirao je Vladimir Nedeljković, predsednik SSOS FSRIS.

NOVE I VIŠE KATEGORIJE ZA PETORICU SUDIJA

Petorica sudija popelo se jednu stepenicu više u vrednovanju svog dosadašnjeg rada i oni su dobili pravilnikom određene diplome za svoj napredak, a uručili su ih Milovan Ristić i Miloš Milanović, istinski sudijski autoriteti koji su priznati i u međunarodnim okvirima fudbalske Evrope.

“Odlukom stručnih meritornih sudijskih organa za jednu stepenicu više popeli su se: Marko Ćirić, Branislav Stanković, Đorđe Šaronjić, Jovan Milić i Igor Mladenović” – informisao je Slaviša Jakovljević, sekretar SSOS FSRIS.

VS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*