Roman o fatalnoj Vlasotinčanki

BEOGRAD-VLASOTINCE

U Udruženju književnika Srbije održana je promocije romana “O ženkama i mužjacima” dr. Nebojše Ivanovića, poreklom iz Vlasotincu, inače hirurga onkologa i profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Na promociji o knjizi su govoriliRadomir Andrić, počasni predsednik Udruženja književnika Srbije, književnica Danica Diković Ćurguz, recenzent dr. Đorđe Janić, Saša Stanković, profesor književnosti vlasotinačke gimnazije, i autor romana “O ženkama i mužjacima”.

Programa je vodila Milica Gacin, novinarka RTS-a.

Glumci Pozorišta na Terazijama, Vladan Savići Kristina Savić, nadahnuto su čitali odlomke iz romana, a pesme pomenute u knjizi izvele su Jovana Gacin na violini i Iva Milanov na klaviru.

Radomir Andrić je pozdravio sve u ime domaćina i pročitao svoje prikaz „Roman snažnog intelektualnog naboja“, gde je govorio  uglavnom o pishološkom sloju Ivanovićevog dela.

Književnica Danica Diković Ćurguziznela je poetsko nadahnut osvrt na roman sa posebnim naglaskom na duhovnu bliskost Ivanovićave poetike sa Selimovićem, Andrićem, Ibzenom i Borhesom.   

Đorđe Janić, кnjiževnik i recenzent knjige „O ženkama i mužjacima“, koji takođe porekom iz Vlasotincа,  objasnio je ulogu fantastike u romanu.

      – Ovaj roman po mnogo čemu nije realističan. U samoj knjizi se dešava toliko irealnih stvari, irealnih sekvenci, doživljaja dežavi, nema koji mistični element nije viđen. Mi imamo sve više osećaj da se radi o stvarnosti dok čitamo roman. Glavni junak jeste bio u jednoj patologiji. Prvo uskakanje u irealno događa se u ranoj mladosti dok čita knjigu Meše Selimovića, dok se kasnije shvati da je ta knjiga dosta kasnije prevedena na norveški jezik od vremena kad ju je on čitao. To je problem koji do kraja romana autor ne rešava. Ja sam predvideo nastavak romana, gde će on neke stvari dovesti do razrešenja. Marijana jeste stvarnost, ali je i opsesija. Svi ti elementi čine roman teškim za čitanje, – kazao je Janić.

       Profesor Saša Stanković je objasnio da su eros, tanatos i logos ključni za razumevanje kako Ivanovićeve poetike,  tako i neobične kompozicije romana „O ženkama i mužjacima“.

     – Ovo delo je možda mali korak za dr. Ivanovića, ali je veliki korak za njegovo rodno Vlasotince – zaključio je Stanković s obzirom da je glavna junakinja poreklom iz Vlasotinca, pa je delom radnja romana smeštena u toj varoši.

      – Najznačajnija je pohvala da se knjiga čita u dahu. Mnogim čitaocima je bilo drago što knjiga nema pozitivan završetak, jer je dosadno da sve knjige imaju srećan kraj, mada ja mislim da knjiga baš ima srećan kraj. Što se tiče lajtmotiva romana, a to su muško ženski odnosi je tema koja se stalno nameće jer svaki odnos izlazi iz narcističkih naboja. Sam naslov budi dileme i ima želju da naglasi suprotnost nečeg što je ulepšan i iluzorni doživljaj odnosa i onoga što jeste priroda i realnost – rekao je dr. Ivanović.

Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*