Radanska ruža: Podstrek za društveni aktivizam

LEBANE

Mladi iz Lebana posetili su socijalno preduzeće „Radanaska ruža“ i na jedan dan bili deo ove organizacije koja već šest godina zapošljava žene iz ugroženih kategorija da prerađuju voće i povrće od koga spremaju zimnicu. Desetak devojaka i momaka bili su znatiželjni da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše socijalno preduzeće i da učestvuju u proizvodnji ajvara, koji je trenutno aktuelan u „Radanskoj ruži“.
Cilj ove posete, koju je organizovalo udruženje Građanske inicijative, je da mladi steknu svoja prva iskustva u volontiranju i počnu da razmišljaju o načinima na koje mogu da doprinesu zajednici u kojoj žive. Nakon što „proizvedu“ određenu količinu ajvara, on će biti prosleđen socijalno ugroženim porodicama iz Lebana, u saradnji sa Centrom za socijalni rad.
Iako je bilo i onih koji su ranije volontirali i onih kojima je ovo prvi put, svi su se složili u tome da je sjajno iskustvo učestvovatiu nečemu što drugome može pomoći bilo nakoji način, a pritom nešto i naučiti. Pored toga, oduševljeni su činjenicom da u svojoj opštini imaju preduzeće jedinstveno u celoj zemlji po načinu funkcionisanja i odabiru radnika i ponosni su na to.
„Radanska ruža“ zimnicu izrađuje ručno, na tradicionalan način, bez upotrebe konzervansa i drugih dodataka. Ovo socijalno preduzeće zapošljava žene koje su dugo bile bez posla – žene iz ruralnih područja, žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene starije od 55 godina i tako obezbeđuje posao za preko 30 žena u opštini Lebane.
-Baš te žene nas uvek guraju da prevazilazimo sve probleme poslovanju, da konstantno napredujemo i uvodimo nove stvari u proizvodnju. Kod nas su neke žene prvi put dobile platu u 50-oj godini, bilo je i onih koje su u tim godinama prvi put kod nas proslavile rođendan sa tortom. Imamo i mlade žene, samohrane majke, čija je egzistencija dovedena u pitanje i kojima je u ovako maloj sredini rad kod nas bilo jedino rešenje, s obzirom na to da je radno vreme klizno i mogu se prilagoditi obavezama koje imaju sa decom. Kod nas rade žene koje dolaze iz kuće i uglavnom jedino što znaju da rade je da budu domaćice. I to je naša prednost, jer sve radimo ručno, kao kod kuće, – kaže Slobodanka Pavlović, predsednica Udruženja žena „Ruža“, iz kog je nastalo preduzeće „Radanska ruža“.
Kako kaže direktor preduzeća Predrag Stošić, jedinstveni su i po tome što nemaju normu za radnike, da oni sami biraju tempo kojim će da rade i uvek proizvedu dogovorenu količinu zimnice. Najbitnije je, kaže on, da dolaze i odlaze sa posla sa osmehom.
-Ovo preduzeće je njihovo preduzeće, ovde se stalno čuju muzika i pesma, mi jedemo uvek svi zajedno i svi isto, za istim stolom. i to i jeste poenta cele priče – da se žene socijalizuju, da se ekonomski osamostale, da su socijalno aktivne i da imaju osmeh,- priča direktor i dodaje da u preduzeću rade i muškarci, iako ih ima u manjem broju.
Poseta je oranizovana u dve grupe, uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mera koje zahteva proizvodnja hrane u doba pandemije.
Ovo je prva u nizu akcija sa mladima iz Lebana, koja treba kod njih da podstakne građanski aktivizam, da uvide na koji sve način samostalno, ili uz nečiju pomoć, mogu da se uključe u rešavanje određenih problema u svojoj opštini.
Akcije se organizuju u okviru projekta „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“, koji se na teritoriji Srbije sprovodi u Vranju, Bujanovcu i Lebanu, sa ciljem da osigura bolju dostupnost socijalnih usluga građanima, uključujući i manjinske zajednice i bolje uslove za život mladih na lokalnom nivou.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*