Putešestvije mladog fubalera iz Vlasotinca

VLASOTINCE

U fudbalu je najvažnija stvar nadigrati protivnika i na kraju slaviti pobedu. To je svakako lako reći, ali put do pobede je težak i mnogo toga neizvesnog se događa u toku 90 minuta, koliko traje fudbalska utakmica.
A kada se slavi pobednik, zna se kome najčešće idu sve pohvale. To je igrač koji je svojim golom odlučio pobednika i njemu ide sva slava. Ipak, baš i nije lako zaduženje za igrača kome u opisu radnog mesta piše da mora da bude strelac. I zato su fudbaleri sa prefiksom „golgeter” najtraženiji i najskuplji na fudbalskom tržištu, jer ponuda igrača sa takvim osobinama je prilično oskudna.
Vlasotinčanin Milan Đokić u jesenjoj sezoni zablistao je punim sjajem u dresu srpskoligaša Moravac Oriona iz Mrštana na fudbalskim terenima srpskoligaškog „Istoka”. Na 13 utakmica na kojima je nastupao 11 puta primoravao je protivničkog golmana da vadi loptu iz sopstvene mreže. Broj postignutih pogodaka sigurno bi bio veći, ali zbog upale grla nije mogao da igra na četiri prvenstvena meča. I pored toga, najbolji je strelac na fudbalskom „Istoku”, u pet navrata proglašavan je igračem utakmice, i nalazi se u najbolje ocenjenom timu „Istoka”.
Pravi je fudbalski raritet da je od 11 postignutih golova, čak 9 puta bio strelac na gostovanjima, što kazuje da se radi o izuzetno brzom i spretnom napadaču, koji zna i ume da iskoristi i najmanju šansu i da je pretvori u pogodak.
Kao dečak pošao je stopama oca Gorana i brata Stefana na legendarnoj fudbalskoj „Rosulji” udaljenoj stotinak metara od porodičnog doma. Već na početku svoje fudbalske karijere, 2012. godine, u Pionirskoj ligi Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, noseći dres Vlasine, postao je najbolji strelac sa 55 postignutih pogotka čime je skrenuo pažnju lovaca na fudbalske talente. I tako se već naredne godine obreo na krajnjem severu Bačke, u Subotici, u redovima superligaša Spartaka.

 • Proveo sam u Subotici skoro četiri godine u redovima Spartaka, i to u kadetima i omladincima. Imali smo veoma dobru ekipu sastavljenu od talentovanih mladih igrača i postizali smo odlične rezultate u Kvalitetnoj ligi Srbije za mlađe kategorije. Inače, bio sam prvi strelac ekipe. Iz Subotice i njenog kluba nosim najlepše uspomene, ostavljene od strane svih iz kluba, rukovodstva, igrača i trenera sa kojima sam bio u trenažnom procesu, – kaže nam 21-godišnji Milan Đokić, koga smo zatekli na fudbalskoj „Rosulji” gde je odrađivao jedan lakši trening.
  Potpisali ste i ugovor sa Spartakom i bili ste u među kandidate za seniorski sastav ?
 • Tako je. Rukovodstvo kluba je procenilo da, u međuvremenu, treba da idem na pozajmicu u obližnju Bačku Topolu, u redove srpskoligaša Vojvodine, ekipe TSC, gde bih imao pravu priliku da igram. I ja sam tamo bio skoro dve godine, a ekipa TSC u drugoj godini mog nastupa ušla je u Prvu ligu Srbije. Klub je organizovan vrhunski i čelni ljudi kluba zaista očinski brinu o igračima. Ja sam srećan što sam u jednom periodu bio član prvoligaša iz Bačke Topole.
  Posle povratka u Spartak, usledilo je kraće zadržavanja u subotičkoj Bački, a onda povratak na jug Srbije u redove sršskoligaša Moravac Oriona ?
 • Imam neodoljivu želju da igram i zato sam povukao neke poteze sve u želji da sam stalno u takmičarskoj ekipi. I posle sporazumnog raskida ugovora sa superligašem Spartakom, poslednjih dana prošlogodišnjeg prelaznog roka obreo sam se u redovima Moravac Oriona. Znao sam gde dolazim i poznat mi je mentalitet ovdašnjih ljudi, a znao sam da je predsednik kluba Jovan Stanković izuzetno angažovan i predan u stvaranju pravih vrednosti ekipe i kluba.
  Kako ste zadovoljni ovojesenjom sezonom ekipe i lično vas ?
 • Mislim da smo mogli i morali, kao ekipa, više da postignemo na takmičarskom planu. Isto mislim i za sebe, morao sam da imam još nekoliko upisanih pogodaka na mom kontu. Mislim da je ovaj igrački potencijal kadar da postigne i bolje rezultate u drugom delu fudbalske sezone.
  Čujemo da imate više ponuda, i to od superligaša i iz inostranstva. Da li ima istine u tome ?
 • Baš tako, imam pozive i ponude pojedinih klubova, ali sve to je sada u fazi mirovanja. Nikom se nisam obećao, nikom nisam dao reč da ću biti njihov član. Moje želje su isključivo, ovog trenutka, takmičarske, a to je da igram i budem standardni igrač ekipe i to u klubu koji ima, zaista, ozbiljne fudbalske pretenzije u svakom pogledu. Novac mi nije u prvom planu, već iskrena želja za napredovanje u klubu koga krase prave i istinske vrednosti fudbalskog kolektiva. A što se tiče stranog angažmana ne bih odbacio ni tu mogućnost – kaže nam Milan Đokić, najbolji strelac srpskoligaškog „Istoka”, koji je, pre dve godine noseći dres TSC , u prijateljskom meču omladinaca u Beogradu pet puta savladao golmana Crvene Zvezde.
  Da li će još jedan mladi čovek posegnuti za odlaskom iz zemlje, u ovom slučaju, 21-godišnji Vlasotinčanin Milan Đokić i pridružiti se tako velikom broj mladih i nadarenih koji sreću traže pod tuđim nebom, pokazaće vreme koje je pred nama.


Golgeterski raritet
KAD SE RASPUCA MILAN
Kada je u formi teško se piše protivničkim odbranama, a pogotovo čuvarima mreže.
Jednim postignutim pogotkom nije zadovoljan i u svakom napadu ima želju da protivničkog vratara primora na kapitulaciju.

 • U Gadžinom Hanu, u susretu sa ekipom Zaplanjca, tri puta sam savladao domaćeg golmana, a po dva puta u strelce sam se upisao protiv Jagodine Tabane u Jagodini, zatim u Pukovcu protiv istoimene ekipe, i u Lebanu protiv domaćeg Radana – upoznaje nas prvi strelac fudbalskog „Istoka”, Milan Đokić, strah i trepet za odbrane domaćih ekipa.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*