Problemi oko subvencija za poljoprivrednike: Šta kažu nadležni?

Više poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada Leskovca javljalo se Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress iznoseći bojazan da možda neće dobiti podsticajna sredstva iz Ministarstva poljoprivrede.

Kažu nam da iz Uprave za agrarna plaćanja seljacima stižu pozivi preko mejla ili e uprave, elektronskog sandučeta, da trebaju da dopune dokumentacije za zahteve  za kupljenu opremu i mehanizaciju. Po njima, pogrešno su podneti zahtevi, nisu potpisani, i slično.

Problem će biti ako seljaci ne otvaraju mejl adrese ili elektronsko sanduče na E upravi, jer je dat rok od osam dana za ispravke, koje mogu da urade samo uz pomoć i potpise savetodavaca iz PSSS.

Pitanje je koliko seljaka je podnelo zahtev samostalno preko E agrara, ili uz pomoć prijatelja, a E agrar je isti prihvatio bez problema.

Koliko je zahteva podneto sa teritorije jablaničkog okruga i koliko je “neispravno”?

Da li mogu svi seljaci, koji su podneli zahteve za opremu i mehanizaciju, da se obrate savetodavcima u PSSS i da im se izvrše ispravke bez obzira da li su dobili ili nisu ovaj poziv?

Sve ovo smo pitali direktora Poljoprivredne savetodavne stručne služba (PSSS) Leskovac Dalibora Cvetanovića.

Evo njegovog odgovora.

“U e sanduče i preko email adrese proizvođači se obaveštavaju da je potrebna dopuna zahteva tj. elektronski potpisani prilozi ( račun, otpremnica, garancija, fiskalni račun). U slučaju da proizvođači nisu na vreme videli ovu poruku, predstavnici Uprave za agrarna plačanja telefonom obaveštavaju proizvođače da odu do najbliže Poljoprivredno savetodavne i stručne službe i sa savetodavcima odklone te nedostatke”, kaže Cvetanović.

” Potrebno je da, prilkom javljanja u službi, proizvođači imaju sva dokumenta u originalu počev od računa za predmetnu investiciju, preko otpremnice, garancije i fiskalnog isečka”, dodao je on.

“Imamo oko 580 podnetih zahteva za meru: investicije u fizičku imovinu za biljnu proizvodnju za nabavku nove opreme i mehanizacije,  oko 60 zahteva investicije u fizičku imovinu za stočarsku proizvodnju za nabavku nove opreme i mehanizacije. Ovo su podaci za Jablanički okrug.

U slučaju da proizvođač nije dobio ni jednu poruku a ni poziv a zahtev je podneo samostalno u obavezi je da se javi najbližoj PSSS. Dinamika i ažurnost samih proizvođača će uticati na obradu a i samu isplatu sredstava”, kaže Cvetanović i dodaje da PSSS Leskovac stoji na raspolaganju svim proizvođačima sa teritorije Jablaničkog okruga svakim radnim danom od 07:00 do 15:00.

LJS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*