Pretnje novinarima u lokalu se ne kažnjavaju i to je najveća prepreka za unapređenje bezbednosti novinara

Novinari I novinarke iz lokalnih medija u Leskovcu , Vranju i Nišu uglavnom ne prijavljuju pretnje koje dobijaju zbog bavljenja novinarskim poslom a razlog je nepoverenje da će institucije da pozitivno po njih reše te pretnje.

Javnost smatraju svojom jedinom zaštitom.

Smatraju da je baviti se novinarstvom u lokalnim medijima mnogo teže nego u velikim gradovima jer se u lokalnim sredinama svi znaju a pritisci I pretnje mogu da budu višeslojni I da , oni koji prete, obuhvataju  I članove porodica.

“Izvežbali su oni to, sad ne prete direktno”, prenela nam je mlada novinarka svoje iskustvo u razgovoru kroz fokus grupu.

Učesnici u razgovoru su ukazali I na sve češće pretnje I vređanja novinara iz lokalnih medija preko društvenih mreža, sa lažnih profila.

Prenose nam da u tome nije pošteđen niko I da nedolične I preteće poruke I komentare dobijjaju lokalni novinari koji su označeni kao “opozicioni” ali I oni koje označavaju kao bliske vlasti”.

“Situcija je veoma loša , prema novinarima postoji veliki broj kritika I pretnji, uvreda, često I “napamet” I bez osnova a, sa druge strane , nas zovu I ti koji nas vređaju kada imaju neki problem da im pomognemo”, prenosi nam dugogodišnji novinar sa juga Srbije koji dodaje da su, sa razvojem društvenih mreža I elektronske komunikacije, te pretnje, “prrijateljska upozorenja “ I uvrede uglavnom sa lažnih profila I mejl adresa.

Jedan od sagovornika smatra da je problem I neprofesionalno I neetičko izveštavanje pojedinih novinara  I medija zbog čega  se stvara negativna klima prema svim novinarima I novinarkama u lokalu.

Skoro svi učesnici u razgovoru su nam rekli da nisu prijavili pretnje a jedna novinarka nam prenosi kako reaguje u takvim situacijama.

“Uglavnom podelim sa urednicom/urednikom ili popričam sa koleginicama o tome šta doživljavamo na poslu i to mi bude kao neka vrsta ,,terapije”, prenela nam je ona .

To što se pretnje novinarima I novinarkama u lokalu ne kažnjavaju najveća je prepreka za unapređenje bezbednosti novinara, ističu naši sagovornici među kojima su novinari iz redakcija koje spadaju u one koje lokalni političari   “ne vole” ili ih otvorno napada I targetuje,  I oni za koje se tvrdi da su iz redakcija bliskih lokalnim vlastima.

Ukazuju i da pretnji i pritisak ima od ljudi iz vlasti ali i od pojedinaca iz nekih opozicionih stranaka

.

Evo nekih od odgovora.

“Praksa nekažnjavanja napade na novinare dovela je do toga da se novinari obeshrabruju da napade prijave i onda javnost ostaje jedina zaštita” .

“Rigidnost aktuelne vlasti i njena anticivilizacijska «misija» i njen odnos prema medijima i finansiranje svojih tabloida, što nemamo nigde u okruženju” .

 “Najveća prepreka za unapređenje bezbednosti novinara često je nedostatak adekvatne zaštite i podrške od strane državnih institucija. Ovo može uključivati nedovoljno efikasne istrage i
kažnjavanje počinilaca napada na novinare, nedostatak preventivnih mera za sprečavanje nasilja i zastrašivanja, kao i nedostatak svesti o važnosti slobode medija i bezbednosti novinara u društvu”.

 “Slabo reagovanje tužilaštva na prijave koje im policija podnosi”

 “Odsustvo funkcionisanja države kao uređene društvene zajednice. Prevelika količina moći/vlasti u rukama male grupe pojedinaca. Visoki stepen korupcije unutar svih sistema upravljanja državom. Nepoštovanje kodifikovanih normi ponašanja, od zakona do uredbi… Položaj novinara je uvek između čekića (vlasti) i naroda (nakovnja). Problem opstanka novinara u tom pogledu zavisi od nesrazmerno velikog čekića (sile vlasti) i slabašnog (ravnodušnog) nakovnja na kome se sistem oblikuje.

“Pravosudni sistem koji ne kažnjava one koji prete novinarima, koji ne sankcioniše uvrede novinarima iznete javno i na društvenim mrežama”

“Najveća prepreka za unapređenje bezbednosti je nepostojanje svesti o značaju informacija i poskla novinara”

“Nedostatak volje nadležnih da se reši”

“Da novinari prijave pretnju, jer se one smatraju za normalno ponašanje”.

 Jedna trećina novinara I novinarki , koji su učestvovali u našem fokus istraživanju se ne oseća bezbedno da obavlja svoj novinarski ili drugi posao u lokalnom mediju .

A razlozi zbog kojih ne prijavlju pretnje I pritiske su upravo među navedenim primerima , pokazuju analiza dobijenih odgovora. (JUGpress)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*