Predstavljen roman “Kapija za drugi svet” autora Zorana Davinića

VLASOTINCE

U razmaku od samo nekoliko dana roman vlasotinčanina Zorana Davinića „Kapija za drugi svet" u izdanju Srpske književne zadruge predstavljen je široj čitalačkoj publici. Najpre 7.novembra u Beogradu, za velikim stolom Srpske književne zadruge, a potom četiri dana kasnije i u rodnom Vlasotincu u prepunoj Galeriji biblioteke.  
   - Za velikim stolom Srpske književne zadruge, naše najstarije i najuglednije izdavačke kuće, i u prisustvu velikog broja pisaca, književnih kritičara i novinara predstavljen je, na moje veliko zadovoljstvo, moj roman „Kapija za drugi svet". Svečanost je počela molitvom trojice sveštenika, nakon čega je glavni urednik i direktor Srpske književne zadruge, jedan od vodećih srpskih pesnika Dragan Lakićević predstavio moje celokupno književno stvaralaštvo, a posebno roman zbog koga je ovaj susret bio upriličen, - informiše nas Zoran Davinić o onome što se dešavalo u Srpskoj književnoj zadruzi. 
   Govoreći o delu, Dragan Lakićević je istakao, da je : “Davinić u svom romanu realistički , s duhom i humorom, prikazao svet male varoši nakon Drugog svetskog rata".
   Odlomke iz romana čitao je glumac Milenko Pavlov, komičar iz popularnih Davinićevih serija, a o knjizi je govorio poznati književni kritičar Hadži Đorđe Janić, istakavši da roman “Kapija za drugi svet" predstavlja fenomen koji se može smatrati pokušajem da se savremenoj srpskoj prozi vrate tradicionalne funkcije, pre svega u oblasti morala ali i kolektivne svesti. Roman daje doprinos obnovi srpskog duhovnog i kulturnog koda, istakao je Janić.
  Tako je bilo i tako se govorilo o romanu Zorana Davinića u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu, a u Vlasotincu, četiri dana kasnije, na “domaćem terenu" u prostorijma prepune Galerije biblioteke, skoro da je bilo istovetne priče u oceni književnih vrednosti romana Zorana Davinića. 
  - Prepuna Galerija biblioteke najbolje je potvrđuje ugled koji ovaj daroviti i plodni pisac uživa za svoj literarni rad - rekao je otvarajući veče, Srba Takić, direktor Biblioteke i izrazio uz to i zadovoljstvo što je Zoran Davinić, već dokazani i mnogonagrađivani autor, tv scenarista, humorista i dečji pisac, odlučio da svoju knjigu, posle Beograda i Srpske književne zadruge, predstavi u vlasotinačkoj biblioteci.
  Osim autora u vlasotinačkoj Biblioteci o romanu su govorili i prof. dr. Sunčica Denić, profesor književnosti sa Učiteljskog fakulteta u Vranju, i književnik i književni kritičar vlasotinačke gore list Đorđe Janić.
  - Mada opisuje teške i sumorne sudbine u maloj varoši posle Drugog svetskog rata, iz vizure deteta koje je i akter i svedok opisanih događaja, Zoran Davinić nam daje priču na topao i prisan način, ne osuđujući nikoga i ne tražeći ničiju odgovornost. Ovim romanom Davinić je podigao trajan, pisani spomenik svome mestu - zaključila je prof. dr. Sunčica Denić.
  - Romanom “Kapija za drugi svet", Zoran Davinić nastoji da srpskoj prozi vrati tradicionalne funkcije, pre svega u oblasti morala i kolektivne svesti, i da doprinese obnovi srpskog kulturnog i duhovnog koda, utemeljenog na predanjskom poimanju dobra i zla - rekao je Đorđe Janić, i uz to i pohvalio činjenicu da autor u romanu ne pokazuje ideološki stav i političko opreljenje glavnih junaka. Za njega je najveća vrednost to što je autor prikazao pojedince koji su sačuvali poštovanje tradicije i vere.
  U kraćem obraćanju, na kraju, Zoran Davinić je istakao da sve što je hteo da kaže, već je stavio u roman, preporučujući ga za čitanje:
  - Sve što u njemu budete pročitali, dogodilo se, baš, tako - naglasio je Davinić, a delove iz romana na vlasotinačkom predstvljanju romana izuzetno nadahnuto čitala je Svetlana Pešić. 
  Promocija Davinićevog romana, u kome prati životni put glavnih junaka crkvenjakovog sina Božidara i ćerke Zorice, predratnog žandarma Ilije, biće uskoro organizovana i u Leskovcu. Inače, promociji u Beogradu i Vlasotincu poklonili su posebnu pažnju u RTS u svom prvom večernjem Dnevniku, zatim Radio Beograd u emisiji “Kulturne paralele", Večernje novosti i još neki mediji. 

DAVINIĆ RENESANSNA POJAVA 21.VEKA
Na pitanje Nove Naše reči šta bi iz svega ovoga posebno izvojio, Davinić nam je rekao:
– Na portalu Radio televizije Srbije, nakon objavljivanja priloga o promociji mog romana “Kapija za drugi svet”, neki poštovani anonimus je objavio komentar sledeće sadržine: -.
– Gospodin Davinić je renesansna pojava u 21.veku. Posebna zahvalnost onom ko je to primetio i zapisao -.
– Hvala anonimusu – reče Zoran Davinić.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*