Planinarenje za zdrav život

VLASOTINCE

Mnogo je onih koji se u poslednje vreme bave planinarenjem. Pešačenjem i obilascima brdskih i mnogih drugih planinskih zaseoka u velikoj meri se dolazi do spoznaje lepote naših krajeva, a uz to i fizička aktivnost donosi mnoge benefite u prvom redu zdravstvene prirode, kod osoba koje vole da pešače. Jer, mnogi su ubeđeni da planinarenje je predodređeno za zdrav život.
Planinarenje je u svakom slučaju jedna vrsta strasti i sporta, onog lepog i prirodnog. Zabeleženo je da su koreni planinarstva započeti u Svilajncu, daleke 1875.godine, a da je Prvo Srpsko planinarsko društvo u Srbiji osnovano 1901.godine, dok je Planinarski savez Srbije osnovan 1948.godine, koji danas okuplja 152 planinarska društva sa preko 15.000 svojih članova, koji u toku jedne godine imaju preko 3.000 izleta sa preko 70.000 učesnika.
Vlasotinačko planinarsko društvo ,,Morič” ima 80 članova, koji su veoma aktivni i sa puno ljubavi se odnose prema svojoj ljubavi, a to je planinarenje. Na čelu ovog vlasotinačkog planinarskog društva je žena, Dragana Zlatković, koja na umešan način kormilari ovim društvom.

 • Sa planinarnjem smo počeli 2005.godine, a već 2007.godine smo se okupili kao društvo, da bi smo dve godine kasnije bili zvanično registrovani u APR, kada smo zvanično postali i članovi Planinarskog saveza Srbije. Trenutno imamo 80 članova, a mi očekujemo da se određeni broj ljudi uskoro učlani u naše društvo. Vrlo zanimljiv je podatak da je u društvu učlanjeno dvadesetak dece od koje je najmlađi tromesečni Luka Cvetković – upoznaje nas sa brojem svojih članova, Dragana Zlatković, predsednica PU ,,Morič” iz Vlasotinca.
  JUGpress: Koje sve akcije imate u toku jedne godine ?
 • Svake poslednje nedelje u martu imamo tradicionalno okupljanje i akciju, koja je započeta još 2007.odine, pod nazivom ,,Mart na Moriču” gde se okupi veliki broj planinara iz gotovo sva planinarska društva iz cele Srbije. Najveći broj planinara na ovoj tradicionalnoj akciji bio je 2014.godine, kada se okupilo 680 planinara, nekoliko godina bilo ih je 600, a nikada manje od 300 planinara.
  JUGpress: Ima li planinara da dolaze na akciju ,,Mart na Moriču” iz zemalja iz našeg okruženja ?
 • Dolaze planinari iz Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, a bilo ih je i iz Slovenije. To su divna i lepa druženja iz kojih se stvaraju nova prijateljstva. Nažalost, zbog proglašene vanredne situacije u našoj opštini zbog pandemije korone virusa, ove godine nismo mogli da tradicionalnu akciju ,,Pokret na Morič” organizujemo u punom kapacitetu, ali kako smo već bili kupili sve neophodne namirnice, ugostili smo, stotinak planinara, i to samo planinarska društva sa kojima smo se pobratimili, a to je bio Aleksinac, Sokobanja i dva društva iz Niša.
  JUGpress:Da li dobijate neka sredstva iz lokalne samouprave ?
 • U prvo vreme sami smo se finasirali, da bi pomoć od opštine počela da pristiže od 2015.godine. Od Sportskog saveza uplaćeno nam je 150.000 dinara. Zahvalni smo smo Turističkoj organizaciji koja nas zdušno pomaže.
  JUGpress: Da li idete na planinarenje i van naše zemlje ‘?
 • Kako da ne, idemo i van granica naše zemlje. Ja sam išla čak do Portugalije. Išli smo u Rumuniju i obišli Karpate, i ta sva putovanja plaćamo iz sopstvenog džepa.
  JUGpress: Kakva je atmosfera u vašem društvu ?
 • Sve je na najvišem nivou i delujemo kao jedna složna porodica. Imamo svoj statut i organe društva i po svim pitanjima dogovaramo se zajednički. Ništa ne radimo što nije u skladu sa propisima, i pri tom poštujemo sve ono što je zakonom i propisano.
  JUGpress: Šta planirate da radite u godini koja je pred vama ?
 • Uglavnom to su tradicionalne akcije, a da li će ih biti, najviše zavisi, u svakom slučaju, od situacije sa pandemijom korone virusa. Poštovaćemo odluke i preporuke nadležnih državnih organa u vezi sa bezbednosno zdravstvenom situacijom i tako ćemo se i ponašati – veli na kraju razgovora Dragan Zlatković, predsednica PD,,Morič” iz Vlasotinca.

Mene su moji prijatelji Radomir Jevtić i njegova supruga Jasmina, kada sam ostala sama bez supruga privoleli da im se pridružim u planinarenju. Tu sam našla sebe i zavolela planinarenje svim svojim bićem – otkriva nam, Dragana, tajnu kako je zavolela planinarenje, a i ostali deo porodice je veliki ljubitelj planina i planinarenja, a njih je petoro u porodici.

Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*