Petnaest godina “Gradskog atletskog kluba Leskovac”

LESKOVAC

                           

  • Gradski atletski klub GAK“ Leskovac“ iz Leskovca obeležava 15 godina uspešnog rada. Formiran poodavne 2005. godine, na dan svoje slave Sv. Vasilija Ostroškog, a na inicijativu nekolicine entuzijasta i bivših atletičara. Godinama je aktivan kolektivni član Atletskog saveza Srbije, i regionalnog, odnosno republičkog Saveza sportova. Na čelu ovog vrednog leskovačkog kolektiva je zaljubljenik u „kraljicu sportova“ predsednik  Marina Arsić.

     Ova devojka okupila je oko sebe u upravnom odboru istinske poštovaoce sporta pa klub sa dva trenera trenira  oko 60 dece uzrasta od 7 do 18 godina. Iz kluba je poteklo nekoliko državnih reprezentativca u trčanju i par juniorskih reprezentativca Srbije u brzom hodanju na stazi od 10 kilometara,kao i jednog ultramaratonca seniora.

Na atletskim stazama do hiljadu metara, svojevremeno istakli su se Gabrijela Matić i blizanci Andjela i Strahinja Jovanović. Milica Radovanović iz Leskovca medijski je bila prepoznatljiva kada je krajem marta 2007.godine  postala šampon Srbije u brzom hodanju na 10 hiljada metara na olimpijskom putu za juniorke.Te iste godine bila je vice-šampion medjunarodnog atletskog mitinga  u gradu  Bopski Mikulas u Republici  Slovačkoj. Trkač iz ovog kluba Jovan Zdravković bio je prvi pobednik krosa školske omladine u Nišu tokom  2008.godine. Mladi atletičari leskovačkog „Gradskog atletskog kluba“ Milan Mladenović i Miljan Petrović bili su medju prvim pobednicima završnog takmičenja „Brzinom do zvezda“. Atletičar veteran brzohodač Nebojša Stefanović višegodišnji član uprave ovog kluba proneo je slavu Leskovca i Srbije tračanjem na brojnim maratonima i ultramaratonima u Evropi u periodu od  2010 do 2017 godine.

        „Tako je naš klub zahvaljujući upornom i strpljivom radu profesionalnih trenera Zorana Nikolića i Gorana Stojilkovića, i drugih mladjih u svojim redovima stekao pet državnih reprezentativca. Naš klub u proteklih 15 godina bio je višestruki učesnik mitinga kompanije „Novosti“. Mi smo sa ponosom nosili u štafetnoj trci ulicama Leskovca baklju „Roštiljijade“, a naša „Vidovdanska trka“ uvrštena je u kalendar Atletskog saveza Srbije“,sa ponosom ističe šarmantna predsednica kluba Marina Arsić.

       Klub je donedavno imao dva isturena obrazovna atletska punkta u u školama  Vučju i Brestovcu, ali zbog nedostatka para njegov rad se ipak sveo na rad sa učenicima iz gradskih osnovnih škola grada Leskovca, i oni svoje treninge održavju na pomoćnim terinima Fudbalskog kluba „Dubočica“ iz Leskovca i na igralištima Oš.“Kosta Stamenković“ i Oš.„Petar Tasić“ u Leskovcu.

         Na  dvorišnom slobodnom prostoru ovh škola klub je uz pomoć lokalne samouprave grada Leskovca  i nadležnog ministarstva izgradio trim staze za džoging i treninge srednjeprugaša. Posebnim angažovanjem Gorana Filipovića direktora škole u leskovačkom naselju Podvorce  formirana je atletska škola za najmladje u kojem je svoje učešće uzeo veliki broj romske dece iz obližnjeg  romskog naselja.U formiranju „Atletske škole“ veliku pomoć im je pružio Dane Korica velika jugosleovenska atletska legenda.         

Toma Stevanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*