PETA MEĐUNARODNA SMOTRA SCENSKOG UČITELjSKOG STVARALAŠTVA

LESKOVAC

U organizaciji Učiteljskog društva Leskovca održana je 5. međunarodna smotra scenskog učiteljskog stvaralaštva. Po rečima Zorana Ilića, učitelja OŠ „Svetozar Marković“, autora i direktora smotre, svrha manifestacije je promovisanje učiteljskog rada u i van učionice, kao i prepoznavanje velikog broja sati koje učitelj odradi preko 40-časovne nedelje, jer se ove predstave utoši po par meseci, a sve je to mimo obaveznog nastavnog plana i programa. To se ne vidi nigde, ali mi želimo da pokažemo jedni drugima, a to odlično vide i roditelji, bake, deke i ostala rodbina. Dalje, to je i promocija škola, razreda… Svodeći račune nakon smotre Ilić ističe da je zadovoljan, takođe i gosti su zadovoljni kako je sve proteklo. Bilo je zadovoljstvo gledati decu kako uživaju u nastupima, kako gledaju jedni druge, kako pronalaze dobre i loše strane kod drugih, razvijaju takmičarski duh. Deca su sjajna publika, znaju da kritički posmatraju, jer učeći i radeći dramske tekstove, svako dete mora da nauči i da čita, da poznaje i koristi interpukcijske znake, da razmišlja o tekstu, jer ako ne razumeš tekst ne možeš da ga glumiš.

Bilo je 265 učesnika, od toga 43 mentora. U takmičarskom delu je prikazano 12 predstava od 34 koliko je prijavljeno plus predstava učenika iz Skopja u Makedoniji.

U okviru smotre održana su i dva nezavisna događaja, „Kreativna radionica u dvorištu“ i promocija knjige „Zbornik dramskih tekstova za decu“ objavljene u izdanju Učiteljskog društva Leskovac.

Realizuju smotre pomogli su Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Leskovac.

 

 

 

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija u sastavu: pozorišni reditelj Zoltan Fridman, glumac NPL Dragan Marjanović, saradnik UF u Beogradu Marta Nikolić i prosvetni savetnik Marina Ilić MPNTR, nagrade su osvojile sledeće predstave i učesnici:

 

Najbolja predstava u celini:

 

  1. mesto „Liliputanska svadba“, OŠ ”Radomir Lazić“, Azanja; 2. mesto „So vrednija od zlata“, OŠ „Svetozar Marković“, Kragujevac 3. mesto, „Kapetan Džon Piplfoks“, OŠ „Josif Kostić“, Leskovac 3. mesto, „Volšeban son“, OOU„ Braća Miladinovci “, Skoplje

 

Najbolja muška uloga: Petar Bogdanović “Kapetan Džon Piplfoks“ , OŠ”Josif Kostić“ Leskovac

 

Nabolja ženska uloga: Jovana Radomirović „ Liliputanska svadba“, OŠ “Radomir Lazić“, Azanja

 

Najbolja muška epizodna uloga: Luka Nikolić „So vrednija od zlata“, OŠ”Svetozar Marković“, Kragujevac

 

Najbolja ženska epizodna uloga: Lana Denčić, “Čudo neviđeno“, OŠ “Petar Kočić“, Inđija

 

Najbolji glumački partner: Stevan Batinić, OŠ “Radomir Lazić“, Azanja

 

Nagrada za najbolju scenografiju: „Pingvin Sreta“ OŠ „Dušan Jerković“ Inđija,

 

Najbolji kostim: „Kapetan Džon Piplfoks“, OŠ „Josif Kostić“, Leskovac

 

Najbolji scenski pokret: „Liliputanska svadba“, OŠ”Radomir Lazić“, Azanja

 

Najbolji izbor muzike: „Liliputanska svadba“, OŠ”Radomir Lazić“, Azanja

 

Najbolji scenski govor: „So vrednija od zlata“, OŠ „Svetozar Marković“, Kragujevac

 

Nagrada za doprinos u promociji inkluzivnom obrazovanju: „Jovan sa planine galebova“, OŠ „20. oktobar“, Sivac

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*