PET GODINA SA VAMA MISLIMO SVOJOM GLAVOM

 

LESKOVAC

Danas se navršava tačno pet godina od kad smo počeli avanturu zvanu Nova Naša reč.

 

Ovo i jeste bukvalno avantura i grčevito nastojanje da grad ima pisani trag koji će, generacijama posle nas, biti svedočanstvo, dokaz, a možda i pouka, šta se radilo i kako se živelo u Leskovcu ovih godina.

Da se ne lažemo, to mogu da vide samo iz nekih kompleta novina iako su televizije, recimo sada, mnogo popularnije među političarima u vremenu današnjem. I , istine radi, čak ni sajt Nove Naše reči www.novanasarec.org.rs, kao ni druga onjaln izdanja, neće biti trag u vremenu kao što to bivaju novine.

 

Slažem se da pet godina i nije  datum za veeeliku pompu ali nama, a verujemo i vama koji nas pratite, znači da smo uspeli da se održimo toliko dugo. Tačno 240 petka smo bili na kioscima sa različitim sadržajima, uz jasnu uređivačku politiku: pouzdano, tačno, profesionalno i  novinarstvo odgovorno pred javnošću.

 

Počelo je nas nekoliko, na oruk, bukvalno. U početku nismo znali ni kako ćemo da platimo štampanje novina, honorari su bili tema za tamo negde, posle ko zna koliko brojeva. Da li da se sečamo kako su nas sve minirali, sprečavali, sputavali? Ne želimo, neka im je svima na čast, život je previše kratak da bi smo se bavili banalnim stvarima, banalnim ljudima i banalnim pokušajima. A i čekaju nas novi brojevi Nove Naše reči .  A sve to o čemu ne želimo da govorimo najbolje definišu reči našeg kolege „Nova naša reč je onaj medij o kome plasiraju priče da ga niko ne čita ali svi znaju o čemu piše. I prepisuju“. Pametnom dosta.

 

A na naslovnoj strani deo ljudi zahvaljujući kojima je Nova Naša reč počela da radi. I nastavlja to isto.

 

I, naravno, najveća zahvalnost svima onima koji veruju u ovu avanturu. I onima koji ne veruju.

 

I naročito svim našim saradnicima i saradnicama, od 8 do 88 godina.

 

Prvu redakciju su činili Aleksandar Zonjić, glavni i odgovorni urednik/novinar, Ljiljana Stojanović, zamenik glavnog i odgovornog urednika/novina, Ivana Veličković, novinar, Nikola Milićević, naš čovek za sve kreativne aktivnosti u oblasti pisanja i jezičke i novinatske kulture, Vladimir Denčić, tehnički urednik.

 

Zonja, Ivana i Vlada su sada na nekim  drugim poslovima.

 

A glavna urednica Nove Naše reči je Sonja Petrović. U međuvremenu nam se pridružio i Ivan Spirić  na poziciji novinara, a istraživač i hroničar ovoga grada Sava Dimitrijević je već dugo sa nama. Novu Našu reč tehnički uređuje Vladimir Tasić. Ostale saradnike ne nabrajamo, ne zato što nam nisu dragoceni, već zato što novine imaju jedno ograničenje – prostor. Njihova imena svakog petka srećete na stranama Nove Naše reči.

 

I, da se pohvalimo, sem ovog nedeljnika izdali smo i nekoliko knjiga, najnovija autora Save Dimitrijevića je u ozbiljnoj tehničkoj pripremi za štampanje. U pripremi je i dvobroj naučnog časopisa „Pogledi“ za koji  pišu profesori nekoliko univerziteta. Biće tu još  svakakvih novosti.

Jedna od njih, svakako, i knjiga o leskovčanima beogradske dijaspore.

 

 

 

Nova Naša reče je jedan od veoma retkih štampanih medija u Srbiji, i medija uopšte, čiji osnivač je nevladina organizacija. Mediji civilnog sektora imaju posebnu odgovornost i obavezu u promociji  pouzdanog, profesionalnog i  novinarstva odgovornog pred javnošću. Nova Naša reč je i hroničar vremena ali i čuvanja od zaborava  ljudi, događaj i onoga što je bilo nekada, o čemu se mnogo priča a malo, suštinski, zna.

 

 

Redakcija Nove Naše reči

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*