Nova knjiga novinara i pisca Danila Kocića : AFORIZMI SA TUŽNE PRUGE

LESKOVAC

Danilo Kocić: „Afrodizijak duha i igra uma“, recenzija (Udruženje pisaca Leskovac, autorsko izdanje, Leskovac 2018)

Slavni engleski mislilac Fransis Bekon govorio je da je „aforizam najviša forma duha i stilskog umeća, oslobođena svih poštapalica i kontekstualnog balasta – neposredno pronicanje u samu suštinu, što mogu da dosegnu jedino najumniji i najobdareniji pojedinci“.
Knjiga autora Danila Kocića, umešno i duhovito izabranog naslova, „Aforizmi sa tužne pruge“ potvrđuje opravdanost Bekonovog stava, jer pred nama je samosvojno, koncizno, otrežnjujuće, jetko i kritičko delo koje je nastalo kao slatki plod gorkih razmišljanja, poput ovog: „Na spisku podobnih nije bilo mog imena. To mi je jedini uspeh u životu!“ Kocić svoje jezičke minijature uspešno gradi na humoru i paradoksu, sažimajući u samo nekoliko reči misli velike širine, kao, na primer; „Odelo čini čoveka. A ponekad i vlast!“ Humor oplemenjuje i relaksira duhovite istine o teškim i neprijatnim, pa i mučnim temama, od kojih se ne može i ne treba bežati. („Kod nas će biti održano treće festivalsko veče, jer za prvo i drugo nije bilo zainteresovanih gledalaca!“).
Zato su Kocićevi aforizmi svojevrsni afrodizijak duha i igra uma. („Konačno jedna dobra vest. Danas nema vesti!“). Uostalom, Oskar Vajld poručio je da bi „istorija sveta danas bila sasvim drugačija, da se pračovek znao smejati“. Druga specifičnost Kocićevih aforizama jeste paradoks kao potpuni raskorak između uvodnog dela aforizma i njegove poente, odnosno između prividnog, površinskog sloja značenja aforizma i njegovog dubinskog, suštinskog značenja. („Sama presuda nije iznenađenje. Sudije su na vreme obaveštene kako da glasaju!“).
„Onaj ko može da piše aforizme, ne treba da troši svoje vreme pišući traktate“, zaključio je austrijski književnik Karl Kraus, koji je, kao i Kocić, veliki deo svoje karijere bio novinar. Kocić je ovom knjigom odlučio da čitaocima, umesto činjenične istine, što je odlikovalo njegov novinarski rad, podari onu umetničku istinu – trajnu i univerzalnu. Opet ćemo pozvati u pomoć Krausov citat, po kojem se „aforizam nikada ne podudara sa istinom – ili je pola istine ili istina i po“. Iako je Gabriel Laub tvrdio da „aforizam sadrži pola istine, što je za književno delo neobično visok procenat“, recenzent smatra da je Kocić zabeležio veliki broj aforizama koji su istina i po, kojima veoma uspešno polemiše sa „istinitim lažima“ koje nam se obilno i svakodnevno serviraju na političkom i medijskom „meniju“. Za ilustraciju navodimo: „Za bavljenje politikom nisu potrebne kvalifikacije. Poželjno je da se govore istinite laži!“; „Bez obzira kakve događaje opisuje, otkriva istinite laži. A to je dovoljno da posumnjamo u svoje shvatanje vremena!“; „Policija nije krivotvorila činjenice. Samo je dopisala istinite laži kako bi ispunila plan!“.
Kocić aktivno tumači stvarnost nalazeći inspiraciju u svemu što ga okružuje i provocira, ali i u onome što otkriva u sebi. („Poverovao sam da je užasna vest o meni istinita dok nisam prelistao novine!“). Stvaralac političku retoriku uspešno demontira i podvrgava satiričnoj vivisekciji. („Ako me podržite, obećavam više planova nego na svim prethodnim izborima zajedno!“). Kociću je svojstvena permanentna koncentracija. Ruski pisac Mihail Genin smatrao da je „aforizam lako napisati, ali ga je teško osmisliti“. Naš aforističar, držeći sebe u stvaralačkoj tenziji, stalno osmišljava duhovite i poučne misli i ne dozvoljava da mu promaknu nijedna značajna tema i nijedan veliki problem. Kao intelektualac visokih moralnih stavova, pisac odgovara izazovima vremena i na književni način bavi se sudbinom naroda i države. („Rušenje bivše države bilo je mirno. Samo je krvavi rat bio neizbežan!“). Kocićevi aforizmi prožeti su cinizmom, oni su začin života i odlikuju ih stilska lepota i kondenzovana citatnost. („Ko ne glasa za nas, može slobodno da se pakuje. Ali, neka ne računa da će nešto da ponese!“).
Za autora knjige „Sa tužne pruge“ nema tabu tema. On smelo progovara o najkrupnijim nedostacima svih dosadašnjih vlasti i njenih protagonista, posebno uočavajući i kritikujući nesklad između obećanog i (ne)ostvarenog: „Obećali su nemoguće, a onda su se predomislili, jer nije vreme da se to sada ostvari!“.
Danilo Kocić stvorio je delo za koje možemo reći da je „dodir visoke misli i proživljenog iskustva“ u kojom je, na sreću svih koji vole satiru i aforistiku, ispisan veliki broj „romana u nekoliko reči“, odnosno „misli koje rađaju reči“.
Aleksandar Čotrić

Aleksandar Čotrić (Loznica, 25. septembar 1966), srpski aforističar, pravnik i narodni poslanik. Aforizme objavljuje od 1984. godine u novinama i časopisima. Humorističko-satirične priče piše od 2003. Pisao je u Srpskoj reči od 1992. do 2005. godine satiričnu kolumnu „Peta kolona“. Njegovi aforizmi, priče i pesme prevođeni su na engleski, poljski, nemački, francuski, slovenački, mađarski, rumunski, španski, makedonski, ruski, albanski, slovački, češki, švedski, bugarski, rusinski, italijanski, portugalski, katalonski i arapski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije i pripadnik Beogradskog aforističkog kruga. Živi i radi u Beogradu. Objavio veliki broj knjiga aforizama i zastupljen u brojnim antologija. Čotrić je dobitnik nagrade „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije za najbolju knjigu aforizama (1993) i za satirične priče (2004), „Vibove“ nagrade lista „Politika“ (2003), „Jovan Hadži Kostić“ lista „Večernje novosti“ (2006) i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

BELEŠKA O AUTORU

Danilo Kocić rođen je 4. septembra 1949. godine (selo Dadince, Vlasotince). Kocić je profesor književnosti i diplomirani pravnik. Kao stipendista Kosova i Metihije, (1972/73) bio je profesor Srpskog jezika i književnosti i Ustavnog uređenja u Gimnaziji „Braća Ribar“ (Istok). Radio je i kao profesor književnosti u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ (Vlasotince).
Kocić je bio novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu Jedinstvo 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao novinar – dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Član je UNS, jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik Pomaka.
KNjIŽEVNI RAD: ROMANI: Izabrani život (Iz beležaka mojih dana, Leskovac 1997); Izabrana tišina (Slučaj novinara Koste Danilovića, Leskovac 2000); Izabrani dani (Leskovac 2012); Izmaglice – trilogija (Leskovac 2016); ZBIRKE PESAMA, PRIČA I AFORIZAMA: Čudna lađa, pesme (Leskovac 1987); Dnevnik na raspustu, pesme (Leskovac 2002); Govor kamena, pesme (Leskovac 2004); Pesma ženi, pesme (Vlasotince 2007); Nevreme – priče iz zavičaja (Leskovac 2016); Afo(k)rizmi i druge (ne)zgode, knjiga aforizama I, (Leskovac 2017); Autobiografija – vreme senki, I deo (Leskovac 2016); Afo(k)rizmi i druge (ne)zgode (Leskovac 2017); STUDIJE I PUBLIKACIJE: Leskovački pisci – tragovi i traganja, I-II (Leskovac 2015, 2016); Leskovački pesnici – panorama leskovačkog pesništva 1944 – 2014 (Leskovac 2015); Izabrani spisi – slikanje memorije (romani, priče, pesme, Leskovac 2016); Humor u delima pisaca leskovačkog kraja (Leskovac 2016); Govor Leskovca i juga Srbije (Leskovac 2016); Prof. dr Dušan Janjić: život i misao – hrestomatija i komentari (Leskovac 2017); Dr Dobrivoje Bošković: život i misao – hrestomatija i komentari (Leskovac 2017); Prof. dr Tihomir Petrović, život i misao – hrestomatija i komentari (Leskovac 2017); Prof. dr Dragomir Radovanović: život i misao – hrestomatija i komentari (Leskovac 2017);

 

ODABRANI AFORIZMI

• Mene ne interesuju nagrade, ali pišem da bi ih dobio!
• Uskoro će biti jednak broj nepismenih i doktora nauka. Vodimo računa da svega bude dovoljno!
• Ceo događaj je snimljen. Ali, biće prikazan narodu kada se vođa bude uverio u njegovu –istinitost!
• Uskoro će biti pokrenute još jedne dnevne novine. Toliko je uspeha da sve ne može da se zabeleži u aktuelnoj štampi!
• Njima sam poklonio siguran glas, a oni meni sigurno siromaštvo!
• Prodajem poslanički mandat za radno mesto u krugu dvojke. Dobro, može i malo dalje. Ostali uslovi – po dogovoru!
• Parola dole vlada nije više maštovita. Prava je – dole vladar!
• Ja sam novinar, ali nemojte me o tome pitati. Bar dok ne prođe ovo vreme!
• Vlast je na slatkim mukama. Ne zna da li prvo da gradi zatvore ili narodne kuhinje!
• Po želji, teški pacijenti mogu da otkažu pregled u – hitnim slučajevima!
• Bivša fabrika prodata je po početnoj ceni od jednog evra. Ali, bivšim radnicima neće biti ugrožen – status!
• Naši uspesi nemaju veze ni sa kakvom naukom. Ne računajući – falsifikovane doktorate! Ali i to tek treba dokazati!
• Vlada ima izvanredno osećanje stila. Obećava nemoguće po poslednjoj modi!
• Zatvorene fabričke zone zbog buke samo su jedna od aktivnosti predviđenih za doček –počasnog gosta!
• Obećali su nemoguće, a onda su se predomislili, jer nije vreme da se to sada ostvari!
• Mi smo zadnje dvorište zadnjeg dvorišta. Ako nas i tu pronađu!
• Ono što oni pričaju je stvarno nestvarno. Neće da govore istinu, jer brinu o narodu!
• Srbija je dobrovoljna ustanova za – gubitnike!
• Vlada nije ostvarila obećanja. Dovoljno za početak – drugog mandata!
• Ova vlast ne trpi udvarače. Ima ih već dovoljno!
• Ona vlast mi je ostavila slike za pamćenje. Od ove mogu da očekujem nešto više!
• Sve je dozvoljeno što je dozvoljeno. Ali, kod nas se ide i korak više!
• Napisao je originalni diplomski rad. Po diktatu policije!
• Šta će nam nova obećanja kada i od ovih –lepo živimo!
• Tresem se kada vidim čuvara reda. Osim kada sam pijan, a nikada nisam – trezan!
• On je radio kao čuvar zatvora, a onda se sve promenilo i sada njega – čuvaju!
• Kriminalci su postali moj uzor, a onda sam skrenuo stranputicom!
• Održali su duh grada. Sirotinji je dozvoljeno da gladuje po svojoj volji!
• Naše vreme u znaku je beznađa. Ali, to je opšta priča koju ovu vlast može samo da dotera!
• Neki predmeti u sudu toliko su stari da im se gubi svaki trag!
• Kada moć i lepota idu zajedno onda se treba pomiriti sa sudbinom!
• Ne umem da mislim. Umem da promišljam, a to mi ne smeta da budem budala u duši!
• Nas ima da nema, a već nas odavno nema!
• Nisam sumnjao da ću sumnjati, jer sumnjam od kada sumnjam!
• Oni direktno prenose naše umiranje. Samo je zbog uznemiravanja javnosti odloženo za izvesno vreme!
• Ova vlast je spolja zanimljiva, a kada je bolje pogledate, zrela je i da padne!
• Naše političko pozorište je pozorište u pozorištu. Samo su scena i scenografija drugačije!
• Njihova teatralnost je pranaglašena. Zato bi trebalo da se sklone iza kulisa!
• Zakucao sam na više vrata, ali se nisu otvorila. To je smisao pravne države. Sve drže pod svojim ključem!
• Na spisku podobnih nije bilo mog imena. To mi je jedini uspeh u životu!
• Meni uopšte ne smeta ova vlast. Utisak remete njihovi kostimi. Da toga nema, beznađe bi mi sasvim pristojno izgledalo!
• Naše siromaštvo je u raznim bojama. Preporučujem da bude malo uverljivije – zbog daltonista!
• Moramo promeniti krivce. Nije u skladu sa moralom da samo jedni kradu!
• Zaista smo slobodni ljudi. Toliko slobodni da nam samo zatvori nedostaju!
• Srećna je zemlja u kojoj je garantovano da nezaposleni nikada neće biti – tehnološki višak!
• Hodamo po beskonačnoj liniji i zato je normalno što ne znamo gde je kraj ovom ludilu!
• Veliki sam lopov. Vlast je rešila da mi dodeli tu titulu iako je konkurencija bila neopisiva!
• Ako naš narod bude zadovoljniji, plašim se da će se nešto loše desiti!
• Policija najavljuje masovni štrajk upozorenja. Pedagozi nude obezbeđenje iako ministar to neće da prizna kao deo radne obaveze!
• Ako je istina da su sudije korumpirane, onda je jasno da je lopovima odavno odzvonilo!
• Ova vlast je vitalna i ironična. Zbog slabe konkurencije u medijima!
• Policija najavljuje preteći program zbog povećanog broja nevinih u njihovim redovima!
• Moja skrivena priča ima mnogo mana. Ako bih je saopštio optužili bi me da širim glasine!
• Kod nas će biti održano treće festivalsko veče, jer za prvo i drugo nije bilo zainteresovanih gledalaca!
• Ova vlast je izvela neobičan performans. A tek kakav je zamislila, ne možete ni da zamislite!
• Frenetično smo ga ispratili do raskošne rezidencije, a onda smo otišli do narodne kuhinje da uzmemo – sledovanje!

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*