Nedovoljan stepen obrazovanja Roma razlog velikog procenta nezaposlenosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NIŠ-LESKOVAC


Oko 90 odsto Roma nema stalno zaposlenog ni jednog člana porodice i to njih stalno gura u začarani krug siromaštva.
 Na  evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na nivou Srbije oko 27.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a od toga je 11.000 žena.
U Srbiji ima 100.000 radno sposobnih Roma koji se ne nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,  rečeno je na nedavno održanom okruglom stolu posvećenom zapošljavanju Roma .
Najveći problem,  koji doprinosi  težem zapošljavaju Roma je i stepen njihovog obrazovanja. Većina Roma i Romkinja na evidenciji nezaposlenih spada u nekvalifikovane radnike, njih 89 odsto. Slede oni sa završenim srednjim obrazovanjem. Sa  višim i visokim obrazovanjem  je 88 ili 0,40 odsto.
-Problem je i saznati pravi i realni broj pripadnika Romske zajednice jer se mnogi od njih nisu ni izjasnili kao pripadnici te zajednice, a mnogi se i ne prijavljuju Nacionalnoj službi za зapošljavanje,- kaže Turkijan Redžepi iz NVO  Roma World. On je dodao da je posle završetka prve Dekade Roma, a potom i sa novom Strategijom koja je počela 2016. godine, postoji mali pomak.
-Mada afirmativne mere zapošljavanja Roma postoje, nema konkretnih rezultata. Mada je država za afirmativne mere zapošljavanja izdvojila dosta novca, milijardu i 194 miliona dinara, a od toga je za romsku zajednicu izdvojeno 14 miliona 431 hiljada u prošloj godini, u svetu preduzetništva oprobalo se samo 94 Roma i 46 Romkinja,- kaže Turkijan Redžepi.-   Dobiti 180.000 dinara od Nacionalne službe za zapošljavanje, smatram da je malo, ali sa druge strane postoje i druge organizacije, pa i nevladine koje mogu da se uključe u ovaj program, – dodao je on.
Osman Balić iz Yurom Centra je rekao da nevladine organizacije imaju za zadatak da malo kritikuju, ali i da predlažu kada je u pitanju sprovođenje mera afirmativnog zapošljavanja.
-Afirmativnemere mere su mere koje pokušavaju na jedan direktan način da ujednače suštinsku neravnopravnost i suštinsko loše stanje rodmske zajdnice u Srbiji,- rekao je  Balić. – Ono na što mi želimo da ukažemo to je da mislimo da se te afirmativne mere na primeru zapošljavanja ne vodi dovoljno intenzivno i to pokazuju podaci koliko je novih Roma preduzetnika uključeno u aktivne mere zapošljavanja.-
Balić smatra da opštine u okviru svojih Saveta za zapošljavanja, u okviru svoje politike lokalnog ekonomskog razvoja, preduzetništva i zadrugarstva moraju mnogo više da urade.
-Neravnopravnost se ogleda i u tome da imate 90 odsto radno sposobnih Roma u punoj snazi koji nisu zaposleni. Oni su u velikom broju na teretu socijalnih fondova i u tom smislu se radi o opštoj društvenoj akciji, a afirmativne mere zapošljavanja moraju da budu podržane i od strane Evropske komisije,- smatra  Balić.
-Kada se radi o nezaposlenosti Roma stanje je sada katasrofalno,  takvo je godinama, a kao subpojave imamo migracije koje ne opravdavamo, ali su racionalan odgovor na višegodišnju nezaposlenost. Zbog svega toga, mi ne samo da kritikujemo, već smo spremni da pokažemo kako to može da se uradi kada se hoće, a uvek ima opravdanja kada se neće. U tom smislu mi imamo kritički stav prema tom pitanju koje je najbolnije pored pitanja stanovanja Roma,- zaključio je Balić.


Emilija Ostojić

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*