LESKOVAC – POSRTANJE EKONOMSKOG GOROSTASA

LESKOVAC

 

Leskovac danas spada u red gradova  za koji se kaže da su – Južna pruga, i za čije ime se vezuje rečenica – što južnije, to tužnije. Onim koji pamte duže znaju da je između Dva svetska rata Južna pruga bila na severu, a severna pruga prolazila kroz Leskovac, kaže u atutorskom tekstu Sava Dimitrijević, koji govori o tome kako je Leskovac  od privrednog gorostasa došao do prosjačkog štapa. Tekst save Dimitrijevića prenosi najnoviji broj Nove Naše reči.

Priču o Ljubivoju Stankoviću iz Oraovice, koji je nedavno proslavio 100-ti rođendan, donosi najnovji broj Nove Naše reči. Ljubomir, koji ima sina, dve ćerke, sedam unučari i sedam praunučadi, kaže da je jedini recept za dug život – rad.

Nedelju za nama obeležili su brojni događaji u svim sferama života, o čemu čitaoci mogu pročitati u najnovijem broju Nove Naše reči. Gradonačelnik Leskovca još jednom razgovarao  sa građanima o njihovim problemima. Nerešeni imovinski odnosi, nezaposlenost i komunalna infrastruktura i dalje zadaju najviše muka Leskovčanima. Održana javna licitacija za prodaju novosagrađenih lokala na pijaci, od 15 ponuđenih prodato devet lokala, a nova licitacija za preostalih šest se očekuje uskoro. Počeli radovi na izgradnji ulice Topličkog ustanka, a pored saobraćajnice  biće izgrađeno i 33 parking mesta. Preko programa stručne prakse, u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, angažovano 64 mladih kod 26 poslodavaca, dok će u naredna tri meseca studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija obavljati stručnu praksu u javnim preduzećima i gradskoj upravi, teme su o kojima piše najnovniji broj Nove Naše reči.

Na sednici Saveta Jablaničkog upravnog okruga razmatrane su aktuelne teme i zaključeno je da je po uspešnosti sprovođenja Zakona o ozakonjenju Leskovac drugi u Srbiji, kao i da će novi Zakon o komorama omogućiti da one budu istinski servis privrednicima.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća odlučeno je da grad preuzima imovinu i obaveze ALER-a, ali su i prihvaćene odluke komisije o tome koji će se projekti  sufinansirati iz budžeta grada u oblasti socijane zaštite i kulture.

I ovaj broj Nove Naše reči prati aktivnosti političkih stanaka. Leskovac su posetili predsednički kandidati  grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Saša Janković, pokreta Dveri Boško Obradović i DSS-a Nenad Popović.

Nova Naša reč piše o subvencijama koje su uručene poljoprivrednicma u Grdelici, Vučju i Manojlovcu.

A povodom Svetskog dana voda Leskovac je dobio novu javnu česmu, a u planu je postavljanje velikog broja česmi na teritoriji grada, o čemu piše Nova Naša reč.

Iz oblasti sporta Nova Naša reč piše o podeli sportske opreme  učenicima osnovnih škola sa teritorije grada, o uspesima „Aktavis Akademije“ u Smederevskoj Palanci i drugim dešavanjima u sportu.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*