Lepota, mir i tišina Jašunjskog manastira

LESKOVAC

Manastirom Svetog Jovana od prošle godine upravlja mati Melanija, a u održavanju ovog kompleksa joj pomaže još jedna monahinja.
-Hvala svima na svemu što su uložili ovde, kao i svima ocima i matima koje su održavali ovu svetinju da živi, – kaže mati Melanija i poziva sve vernike da dođu, prisustvuju litrgijama i uživaju u miru i blagougodnosti pet vekova stare bogomolje, kako bi napunili svoje srce i dušu.
-Manastir je dugo godina bio muški, sada je u pokušaju da bude ženski. Poveren je meni na upravljanje, a pre ovoga sam Bogu služila u kosovskoj Gračanici. Ovde ima mesta za život šest sestara i nadam se da će nas uskoro biti više. Raduje me što vernici redovno posećuju manastir. Prisustvuju Svetoj liturgiji, a posle priredimo Trapezu ljubavi, odnosno pripremimo malo posluženje, nastavak Svete liturgije, gde se družimo u ovoj lepoti, miru i tišini. Dobar znak je i što mnogo mladih dolazi. Mi ovde imamo sve, treba nam samo molitva i poslušanje. Sve ostalo što treba mi postižemo.-
Gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je sa saradnicima posetio manastir Svetog Jovana Preteče, podsetio je da je vrednost svega urađenog u kompleksu Jašunjskih manastira 14 miliona dinara.
-Sa adaptacijom i renoviranjem se počelo 2008. godine, kada sam prvi put bio gradonačelnik i kada je sa milion dinara izrađen suturen u manastirskom kompleksu. Kada sam sa svojim timom vraćen 2012. godine, onda smo 2013. godine izgradili potporni zid sa južne strane konaka dužine 70 metara, čime smo proširili plato ispod konaka i stvorili mogućnost za izgradnju letnje trpezarije, tada je uloženo 1,1 milion dinara. Tokom 2014. godine, izgradili pomoćnu zgradu sa 5 savremeno opremljenih toaleta i četiri pomoćne prostorije za potrebe manastirskog života i uložili 3 miliona dinara. U 2015. godini smo podigli još jedan potporni zid ukrašen ornamentima od pečene cigle, gde je uloženo 2,1 milion dinara. Njegova funkcija je zaštita konaka od odrona zemlje, kao i proširenje platoa ispred crkve namenjenog okupljanju većeg broja vernika. Izgradili smo kapiju u visini od 6 metara i ogradni zid u dužini od 90 metara, čime smo kompletno ogradili manastirski kompleks. Njihova ukupna vrednost bila je oko 2,4 miliona dinara, dok smo 2017. godine, kada je bila i zvačnično obeležavanje 500 godina od postojanja manastira, uredili plato u kompleksu sa 4 miliona dinara.-

I.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*