Kultura u Leskovcu: Klasična muzika za decu, koncert orkestra “Amoroso”, muzika kompozitora-akademika

LESKOVAC

U okviru Dečije nedelje Leskovački kulturni centar je u saradnji sa Muzičkom školom „Stanislav Binički” organizovao mali koncert klasične muzike za predškolce.
-U okviru ovog programa deca će saznati i kako se sluša koncert, kada se aplaudira, šta je to bis…- kaže urednik dečjeg programa LKC-a Dragana Nikolić.
-Želja nam je da im sve to približimo na jedan zabavan način, jer smatram,o da je to veoma važno za razvoj svake ličnosti, naročito dece. Program ima dva segmenta, narativni gde je medijator profesor Muzičke škole Jelena Tričković, i sam koncert koji su pripremili učenici nižih razreda Muzičke škole „Stanislav Binički“ Marko Nikolić (truba), Mihajlo Stojanović (klavir) i Jelena Petković (flauta). U klavirskoj pratnji je bila Nataša Cvetković.-

Muzika srpskih kompozitora akademika

U Svečanoj sali grada Leskovca Leskovački kulturni centar je u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti organizovao koncert „Kamerna muzika kompozitora – akademika, putovanje po Srbiji“. Koncertom u Leskovcu otpočela je serije od desetak koncerata po Srbiji na kojima će biti predstavljena muzika srpskih kompozitora – akademika.
Na koncertu su učestvovati Dušan Panajotović, violina, Marina Popović, viola, Ivan Jarić, violončelo, Igor Dražević, klavir, Mina Gligorić, sopran, Sanja Marić, flauta, Marko Marković, oboa i Vladimir Gligorić, klavir. Specijalni gost koncerta biće akademik Ivan Jevtić, kompozitor.
Izvođena su dela Stanojla Rajičića, Vlastimira Peričića, Vlastimira Trajkovića, Vasilija Mokranjca, Ljubice Marić, Isidore Žebeljan, Dejana Despića, Dušana Radića, Svetislava Božića i Ivana Jevtića.

Koncert kamernog orkestra “Amoroso”

Kamerni orkestar “Amoroso”, nakon sedmomesečne pauze, koncertom u dvorištu Centra za stručno usavršavanje nastavlja koncertnu sezonu pod nazivom „Klasika u fokusu”, pod pokroviteljstvom Grada Leskovca. Sa Kamernim orkestrom “Amoroso” nastupile su kao solistkinje Biljana Miljković, Dragana Mitić i Katarina Miljković, dok je dirigent bio Igor Sarajlić. Na programu su bila dela Mocarta, Vivaldija, Bartoka, Jenka, Papandopula, Babića…
Kamerni orkestar “Amoroso” uskoro nastupa u Požarevcu, kao i na dva koncerta u okviru LEDAMUS-a.

Ivan Spirić

Sve o kulturnim dešavanjima u Leskovcu, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*