Koncert Aleksandra Đokića

LESKOVAC

Učenik završnog razreda Srednje muzičke škole „Stanislav Binički“ Aleksandar Đokić održao je nedavno  svoj maturski koncert u Svečanoj sali Grada Leskovca. Ovaj mladi saksofonista muziciranjem se bavi od svoje osme godine, odnosno od 2008. kada se u muzičku školu upisao u klasi profesora Predraga Ristića. Od važnijih nagrada Aleksandar Đokić izdvaja prva mesta na takmičenjima kao što je internacionalno takmičenje „SaxClar“ u Skoplju, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ u Beogradu, (tu ima i jedno treće mesto), Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, kao i drugu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije u Novom Sadu. Pohađao je i majstorske kurseve kod najpoznatijih profesora kao što su: Nikita Zimin, Sergej Kolesov, Detlef Bensman, Matjaž Drevenšek, Lev Pupis, Bunford Gabor, Srđan Paunović…

-Saksofon me je privukao preko crtanih filmova, mislim na onu čuvenu melodiju iz „Pink Pantera“, kao i Lizu Simpson,… seća se Aleksandar svojih početaka.
-Delovalo mi je sve to interesantno, ali nismo ni znali gde bih mogao da učim da sviram saksofon. Moj kum, koji mi je i mentor, je svirao saksofon i rekao mi je da ne brinem, odveo me u muzičku školu i to je to. Sviram već deset godina, drago mi je zbog toga i nikad se nisam pokajao zbog te odluke. Klasičnom muzikom se bavim i profesionalno, nastupam solo, ali i sa orkestrom. Član sam Duvačkog orkestra Gradske muzike od 2013. godine, ali imam nastupe i sa školskim orkestrom. Volim da slušam i džez i bluz muziku, koje i sviram sa orkestrom džez odseka muzičke škole, ali i privatno sa nekim drugarima.
Na jesen Aleksandar kreće u Rusiju. Dobitnik je stipendije Ministarstva za nauku i obrazovanje Ruske Federacije, pa će školovanje nastaviti na Konzervatorijumu u Moskvi, u klasi profesorke Margarite Šapošnjikove.
-Planiram da tamo završim osnovne studije i master. Svestan sam da ću morati mnogo truda i rada da uložim, ali kad nešto voliš da radiš onda nije teško. To je trenutno najjača škola u svetu što se saksofona tiče i ako tu dobro prođem biće mi otvorena vrata bilo gde u svetu. A ja ovim želim da se bavim u životu i da na taj način dohvatim zvezde,- zaključuje talentovani mladi saksofonista Aleksandar Đokić.

Ivan Spirić

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*