Kako je prošao ovogodišnji “Vinski bal”?

VLASOTINCE

Ovogodišnji 35. Vinski bal u Vlasotincu koji je počeo poslednjeg petka u avgustu potpuno je drugojačiji u odnosu na sve prethodne višedecenijske sve zbog aktuelne zdravstveno bezbednosnih prilika koje su posledica Kovida 19. Nema stadiona Vinskog bala, nema nastupa poznatih estradnih zvezda, čak nema ni Boginje vina a ni posetilaca koji su znali da zaposednu obale reke Vlasine gde se tradicionalno održava ova svečanost u čast vina i vinogradara ovog kraja. Kako rekoše neki stari Vlasotinački “ovo je kobajagi Vinski bal”.
Vredni i ljubazni članovi planinarskog društva “Morič” potrudili su se da u tri kazana spreme riblju čorbu, kupus i domaću vinogradarsku janiju za sve goste koji su se našli u popodnevnim satima na levoj obali reke Vlasine u delu zvanom Maričkino.

 • U goste su nam došli naši dragi prijatelji i planinari iz Gadžinog Hana, Niša, Aleksinca, Donjeg Dušnika, Bosilegrada, Bojnika i Leskovca – rekla nam je Dragana Zlatković, predsednica PD “Morič” iz Vlasotinca.
  Uz kazane zatekli smo i mlade kuvare Lenu i Lazara Stojiljkovića, koji su se našli u ulozi kuvara.
 • Mi smo mladi članovi našeg planinarskog društva, a doveli smo našeg dedu Zorana na ovu lepu manifestaciju i da mu pokažemo da znamo i umemo da napravimo vinogradarsku janiju – kazali su nam Lena i Lazar dok je za stolom sedeo njihov deda Zoran u društvu svojih prijatelja.
  Tradicija nije izneverena kada je bila u pitanju plivanje za vinskim buretom. Prvi na cilj stigao je Janko Veličković iz Vlasotinca, učenik trećeg razreda vlasotinačke gimnazije, koji je se u vodi našao po treći put u želji da prvi stigne do cilja.
 • Ovo mi je treći takmičarski nastup i što se ono kaže , treća lepa sreća – rekao nam je pobednik Janko Veličković, kome je burence uručila direktorka Turističke organizacije Vlasotinca Nataša Živković Đokić. Treba reći da je u konkurenciji desetak mladića za burencetom plivala i mlada Kristina Daskalović.
  U Galeriji Kulturnog centra proglašena je i najbolja karikatura ovogodišnjeg Vinskog bala, a slavodobitnik je Goran Ćeličanin poznati umetnik iz Varvarina i dugogodišnji prijatelj vlasotinačkih kulturnih poslenika.
 • Dugo godina dolazim u Vlasotince, tamo negde još 90-tih kada sam dobio jednu nagradu pa sve do današnjih dana. Imam mnogo drugara i prijatelja ovde u Vlasotincu i radu ću dolaziti ovde i u vremenu koje je pred nama – rekao je Ćeličanin.
  Najbolju pesmu u čast vina napisao je Milko Stojković iz crnotravskog sela Preslap, koji je prisutnoj publici pročitao pobedničku pesmu pod naslovom “Vinska pesma”.
  Drugo, završno veče tradicionalno kulturno privredne manifestacije Vinski bal održano je u subotu u dvorištu Kulturnog centra. Prisutni su mogli da vide i probaju vina proizvedena sa području vlasotinačke opštine. Svoja vina izložilo je 13 proizvođača.Tradicionalno na završnoj večeri Vinskog bala, ove godine po 35 put, proglašeni su najbolji vinari sa područja vlasotinačke opštine. Vina su birana u četiri kategorija, nagrade su otišle u ruke za:
  Najbolje tradicionalno belo vino:
 1. Saša Jović
 2. Sretko Jovanović
 3. Zoran Popović
  Najbolje tradicionalno crno vino:
 4. Novica Petrović
 5. Saša Jović
 6. Bratislav Ristić
  Najbolje vrhunsko belo vino:
 7. Novica Petrović
 8. Novica Đokić
 9. Dragan Pešić
  Najbolje vrhunsko crveno vino
 10. Novica Petrović
 11. Sretko Jovanović
 12. Katarina Marinković
 • Da bi se proizvelo vino, dobro vino, neophodna je najpre ljubav prema gajenju loze i vinograda. Uzgajanje vinograda i proizvodnja vina traži mnogo truda, rada, ali kao što sam napomenuo i ljubavi. Da bi se došlo do kvaliteta danas je neophodno pratiti i stručnu literaturu, jer tradicija uzgajanja vinograda i proizvodnje vina nije dovoljna. Moram da istaknem da u ovom poslu imam pomoć i podršku porodice, a najviše mi pomaže tast – rekao je jedan od nagrađenih vinara Novica Petrović.
  U ime organizatora 35. Vinskog bala, prisutne je pozdravila, zahvalila se i uručila nagrade direktorka Turističke organizacije Nataša Đokić Živković.
 • Važno je podržati domaćine koji godinama, kroz kulturu odgajanja vinove loze, prave dobra domaća vina i koji su uprkos nekim lošim i teškim vremenima opstali i danas. Kao vid podrške tim naporima, opština Vlasotince odvojila je za voćare i vinogradare u ovoj godini dva miliona dinara kroz subvencije. Naredne godine planiramo da ova kulturna manifestacija posvećena vinu i vinogradarima bude održana početkom avgusta – rekla je prilikom dodele nagrada direktor Turističke organizacije opštine Vlasotince Nataša Đokić Živković.
  Izbor najboljeg vinara i nagrađena vina se održao u, po mnogima, najlepšem ambijentu za vinske susrete, dvorištu Kulturnog centra, a kako uz dobro vino ide i dobra pesma, veče je upotpunjeno nastupom ansambla Groš iz Niša. Posetioci su mogli da uživaju u muzici ovog ansambla a na njihovom repertoaru je sinoć bila uglavnom starogradska muzika.
  Jubilarni 35. Vinski bal proslavljen je skromnije nego obično, zbog neizvesne situacije sa virusom korona, domaćini su najavili da će sledeće godine biti novina u organizaciji ove manifestacije. Bilo kako bilo “Vinski bal” je održan kako smo već rekli na početku u uslovima i ambijentu Kovida 19, a da li je “kobajagi” ili ne sigurno je da će mnogi u tom pogledu imati oprečna mišljenja.

TROFEJ VINSKOG BALA

Po 13.put po redu održan je turnir u ženskoj konkurenciji u odbojci pod nazivom “Trofej Vinskog bala”. Pobednički pehar otišao je u ruke odbojkaškom klubu ORK “Student” iz Niša.

 • Pored pobednika ekipe Studenta iz Niša na ovom turniru pojavile su se i devojke iz ekipa Radan iz Lebana, zatim ekipe Leskovca iz istoimenog grada i odbojkašice domaće Vlasine – informisao nas je vredni odobojkaški radnik Dušan Krstić.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*