Kako izgleda fabrika “Terastil”u Rumuniji , koja je kupila “Interlemind”

LESKOVAC-BISTRICA

Leskovačku firmu „Interlemind“ kupila je rumunska firma „Terasteel“. Reč je o delu sistema „TeraPlast Group“ i lider su u proizvodnji građevinskih sendvič panela. Na njihov poziv grupa leskovačkih novinara je nedavno  obišla grad Bistricu, sedište firme, kao i samu firmu. U to vreme dvonedeljnu obuku završavala je grupa od 14 leskovačkih radnika, upošljenika „Interleminda“. Srđan Stanimirović, šef proizvodnje, kaže da je proizvodnja identična kao i u Leskovcu.


-Imaju neka unapređenja, jer imaju dugodišnji kontinuitet i iskustvo u proizvodnji panela. Mi smo ovde došli da bi prvenstveno obnovili to naše znanje, jer ipak tri godine nismo radili. Naravno, to znanje smo i unapredili, iskoristivši i njihovo iskustvo koje ćemo sigurno primeniti u daljem radu u Leskovcu. Naišli smo na srdačan prijem i radnika i samog rukovodstva. Organizacija je na nivou, sve što je isplanirano je i završeno.-
Stanimirović kaže i da su vlasnici već dosta uložili u fabriku i da je izvršena revitalizacija električne energije i vodovoda.
-Proizvodna linija nije toliko zapuštena, treba izvršiti neke korekcije, a njihovi planovi su dalje unapređenje linije, tako da ona bude i savremenija od trenutno postojeće u Bistrici. Naša očekivanja su da ćemo uspeti da ostvarimo i naše i njihove planove i da tako podignemo standard barem dela stanovništva u Leskovcu.-
Što se slobodnog vremena tiče, domaćini su se u Rumuniji potrudili i da kolegama iz Leskovca pokažu grad Bistricu i njegove znamenitosti. Obišli su i Drakulin zamak, koji je, u stvari, hotel. Interesantna stvar je što je turistima omogućeno da posete prostoriju gde je obitavao, navodno, Drakula. To je prostorija u koju vas uvedu i gde je mrkli mrak, praktično ne vidite gde idete, osvetljen je samo mrtvački sanduk, naravno prazan. I još vas slučajno neko uhvati za nogu, rame… Sve deluje pomalo jezivo, ali je u sklopu čitave priče oko Drakule i njegovog vampriskog života.
-Direktor nas je vodio i na večeru u neki njihov elitni restoran, probali smo njihovu kuhinju. Na kraju smo bili na pikniku u Šulervardu, njihovom izletištu. Tamo smo odigrali i utakmicu malog fudbala sa kolegama iz Rumunije. Ispoštovali su nas, zadovoljni smo. Sad ostaje da polako privedemo kraju pripreme pogona, pa da krene proizvodnja. Nadamo se najboljem.-

Zoran Cvijović, izvršni direktor „TeraSteel Srbija“, prenosi i zadovoljstvo rumunskog rukovodstva koje kaže da su ljudi edukovani, obučeni i znaju da rade svoj posao, što će umnogome olakšati početak rada.
-Radnici „Interleminda“ praktično nisu tri godine radili, tako da im sada, kao i u sportu, treba malo treninga kako bi se postigla jedna rutina, kako bi se ponovo radilo kvalitetno.-


Aleksandru Stanean, generalni direktor „TeraSteel Rumunija“, pojašnjavajući interesovanje za kupovinu „Interleminda“ rekao je da se radi o čistoj ekonomskoj logici.
-Komponente koje su nam potrebne za proizvodnju sendvuč-panela uvozimo u Rumuniju iz Surdulice i Skoplja, a onda sve to izvozimo u Bugarsku. Jasno je koliko je jednostavnije da se sve to proizvodi u Leskovcu. Zato je naša želja i bila da kupimo „Interlemind“ i to smo učinili na prvoj aukciji, iako smo bili jedini učesnik. Nismo želeli da kalkulišemo i čekamo, pa da na sledećoj aukciji bude manja cena preduzeća i tako uštedimo novac. Verujemo da ćemo na ovaj način brže pokrenuti proizvodnju i taj, eventualno veći novac koji smo dali za kupovinu, još brže vratiti kroz zaradu.-

 

EMIL RADO MOLDOVAN, NAČELNIK BISTRIČKOG OKRUGA GDE FALI RADNA SNAGA

Emil Rado Moldovan, načelnik Bistričkog okruga, rado se odazvao pozivu za razgovor sa ekipom novinara iz Leskovca. Predstavljajući okrug Bistricu, on je rekao da tu živi oko 330.000 stanovnika. Bistrica je glavni grad regiona, ima 93.000 stanovnika i sa tri manja gradića i 325 sela čini administrativnu celinu. Širi region se zove Transilvanija i ima oko tri miliona stanovnika. Prosečna bruto zarada u regionu je 550 evra.
Dodao je i da podržava sve aktivnosti „TeraPlast grupe“, firme koja je veoma aktivna u razvoju ekonomije regiona Bistrice.


-Oni doprinose ne samo napretku regiona, nego i izgledu čitavog kraja. Očekujem da njihova ekspanzija van Rumunije bude na zadovoljstvo svih strana. Inače, nakon razgovora sa rukovodstvom „TeraPlasta“ ja sam uputio zvaničan poziv vlastima u Leskovcu da posete Bistricu. Mi smo otvoreni ne samo za ekonomsku, nego u kulturalnu saradnju sa Leskovcem i želimo da naše iskustvo iz korišćenja novca evropskih fondova prenesemo kolegama iz Leskovca. Postoje određene regulative i programi u EU koja omogućavaju saradnju i partnerski odnos zemalja i gradova iz EU i onih koji nisu članice Evropske unije, tako da i tu postoji mogućnost naše saradnje. Velika novčana pomoć je došla u Bistricu od strane evropskih fondova, a od 2012. od kada sam ja načelnik, došlo je oko 500 miliona evra. Taj novac je dobila gradska uprava za razne projekte koje smo sprovodili. Naravno, postoje i neke negativne strane ulaska u EU, ali mislim da je ovo najviše doprinelo razvoju ne samo našeg okruga nego i Rumunije uopšte. Verujem da su vredeli napori da Rumunija uđe u Evropsku uniju i iz našeg iskustva verujem da je Srbija dobro odlučila što želi da bude deo Evropske unije.-
Izrazio je Emil Rado Moldovan želju da i Leskovac vrlo brzo dostigne nivo koji ima Bistrica, a to je da praktično nema nezaposlenih.
-Čak imamo i problem, jer se otvorilo novih 3000 radnih mesta za koje nam trebaju radnici. Naš region je unazad vekovima bio uvek jedan od najrazvijenijih u Rumuniji, čak još iz perioda kad smo bili deo Austro-Ugarske. U poslednjih 15 godina stvari su se radikalno promenile na bolje, a ovako nešto slično se dogodilo i u Portugaliji, Španiji, Grčkoj, Mađarskoj…-

 

Ono što prvo pada u oči kada prolazite kroz Bistricu su skulpture u obliku jabuka. Toliko su dobro urađene, da se jasno vidi i sorta jabuka, počev od ajdareda i crvenog delišesa, do jonagolda, greni smita i zlatnog delišesa. Domaćini pojašnjavaju da je jabuka simbol Bistrice i proizvodi se od pamtiveka u ovom kraju. Takođe, postoji u Bistrici i institut koji je vezan za razvoj gajenja kulture jabuka.

SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA
Otprilike na kilometar udaljenosti od hotela „Drakulin zamak“ nalazi se pravoslavni manastir. U trenutku kada smo ga posetili u toku je bila pričest. Koleginica Suzana Stojiljković je svešteniku koji je vršio obred prišla i na engleskom rekla da smo grupa iz Srbije, na šta je on doslovce odgovorio:
„Serbs? Samo sloga Srbina spašava!“
To je jedino što zna da kaže na srpskom.

Savet za turiste i sve one koji planiraju da idu u Rumunije. Iako se oni deo EU, evro nije platežno sredstvo. Morate imati njihovu monetu, lej, inače teško da ćete moći nešta da kupite ili platite neku uslugu.

 

Ivan Spirić

1 Trackback / Pingback

  1. Kako izgleda fabrika “Terastil”u Rumuniji , koja je kupila “Interlemind” - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*