Kako do građevinske dozvole?

Foto: Ilustracija

LESKOVAC

Postupak izdavanja građevinske dozvole u Leskovcu traje 5 dana, od dana podnošenja zahteva i to je znatno kraće vreme nego pre desetak godina. Postoje, međutim, gradovi i opštine u kojima se do dokumenta neophodnog za izgradnju, dolazi za 24 sata.

U obimnom dokumentu pod nazivom „Objedinjena procedura o ostvarivanju prava na izgradnju i korišćenje objekata“, dostupnim na zvaničnom sajtu grada Leskovca, uz detaljna uputstva investiroru, stoji i informacija da je rok za izdavanje građevinske dozvole 5 dana, od dana podnošenja zahteva. Znatno „ubrzavanje“ ovog postupka
postignuto je primenom  „jednošalterskog“ sistema, to jest mehanizma, kojim se postiže funkcionalnija raspodela obaveza u sprovođenju administrativnih procedura između građana i uprave.

Prema NALED-ovim izveštajima, u nizu lokalnih samouprava, koje su još 2o18. godine, proglašene šampionima u rešavanju zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, ovaj postupak traje samo 24 sata.

U Bačkom Petrvocu, Kniću, Novoj Crnji, Novom Kneževcu, Opovu,  Svrljigu i Trsteniku, do građevinske dozvole se dolazi za jedan, a u Svilajincu i i Vladimircima, za dva dana. Doduše, broj podnetih zahteva, u ovim opštinama se kreće od jednog, do osam, što je svakako, znatno manji broj nego u gradovima.

Prema podacima  za 2o2o. na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola  su Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Za izdavanje građevinske dozvole 2019. godine bilo neophodno devet dana, dok je 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana, ali 15 odsto gradova i 12 odsto opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola.

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole, koje gradovi izdaju u proseku za 11 , a opštine za sedam, iako je zakonski rok pet dana.
 
Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije
ispravan i zahteva doradu.

S. Stojiljkovic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*