Kad strelci marširaju

LESKOVAC

• Četrnaestogodišnja Anđela Ristić, iznenađenje takmičenja

Streljački klub „GT“ iz Leskovca, bio je domaćin dvodnevnog takmičenja u dalekometnom streljaštvu, koje je nedavno  održano na terenima nekadašnjeg vojnog strelišta u Slišanu.

Na takmičenju, koje se bodovalo u okviru Lige za dalekometno streljaštvo Srbije, nastupilo je dvadeset takmičara iz nekoliko gradova republike, koji su članovi matičnih klubova, ali su ovom prilikom nastupili kao pojedinci.
Samo takmičenje odvijalo se u četiri podeljene kategorije, određene propisima za ograničenja na oružju, a održano je na padinama Radana, jer u bližoj okolini Leskovca nema terena na kojima bi bezbedno moglo da se održi.
Prema postignutim rezultatima, u kategoriji lovačkih karabina (hanting rajfl) najbolji je bio Mihailo Topalović, drugoplasirani je Darko Ćirić, a na trećem mestu je Predrag Đurđev. Ova disciplina odvija se na 300 metara, podrazumeva upotrebu serijskih lovačkih karabina, pri čemu puška ne sme biti teža od 5 kilograma, a optika koja se koristi ne sme da daje uvećanje veće od 12 puta. Dozvoljen je svaki stav strelca, uz upotrebu naslona po izboru.
U kategoriji „target rajfl“ na daljini od 500 metara, najveći broj bodova osvojio je Željko Marinković, drugi je Aco Polić, a treći Mihailo Topalović. U ovoj kategoriji takmičarsko oružje ne sme biti teže od 8,25 kilograma, ali bez ograničenja u pogledu snage optičkog nišana, dok su dozvoljeni kalibri od 5,6 do 8,3 milimetara uključujući i magnum municiju.
Najbolji u kategoriji „otvorena klasa“, koja se takođe puca na daljini od 500 metara, bio je Predrag Đurđev, ali je pravo iznenađenje napravila Anđela Ristić, četrnaestogodišnja takmičarka Streljačkog kluba iz Mladenovca, koja je osvojila drugo mesto, pokazavši rezultatima da snajper nije isključivo muško oružje i muška disciplina.

U ovoj disciplini treći je Bojan Miljković, takmičar leskovačkog kluba „GT“. Inače, u otvorenoj klasi puška ne sme biti teža od 10,5 kilograma, a kalibri ne veći od 8,3 mm.
Konačno, u „apsolutnoj kategoriji“, koja dozvoljava upotrebu oružja iz prethodne dve klase, ali sa metama na 1000 metara, prvo mesto osvojio je Željko Marinković, drugoplasirani je Darko Ćirić, treće mesto osvojio je Predrag Đurđev.
Za sve kategorije, prečnik kružne mete je 40 cm, sa prečnikom crnog kruga od 24 cm.
Na takmičenju je viđeno desetak izuzetno dobrih pušaka strane proizvodnje, posebno sastavljanih od delova po izboru strelaca koji ih koriste.

Međutim, ono što je privuklo posebnu pažnju, jesu i dve puške proizvedene u kragujevačkoj „Zastavi“, takođe po meri strelaca. Komentarišući tu pojavu, Ljubiša Todorović, rukovodilac takmičenja, kaže:
-Nije prvi put da se „Zastavino“ oružje pojavljuje na ovako zahtevnim takmičenjima. Koristi ga veći broj strelaca u okviru Lige za dalekometno streljaštvo, koji se, iz objektivnih razloga, nisu pojavili u Slišanu. Međutim, prisutvo domaćeg oružja na takmičenjima deluje ohrabrujuće, ali i služi kao dokaz da domaći razvoj nije mrtav. Pokazalo se da „Zastava“ ume da napravi streljačko oružje sposobno da se ravnopravno nosi sa stranim proizvođačima.-
Slična je situacija i sa municijom: svi strelci na dvodnevnom takmičenju, u skladu sa kalibrom svog oružja, koristili su municiju koju proizvodi fabrika u Užicu.
Rezimirajući dva takmičarska dana, Ljubiša Todorović, i sam vrhunski strelac ali u kategoriji puštolja, konstatuje:
-Takmičenje u Slišanu proteklo je bez ikakvih bezbednosnih incidenata, i to je za nas od velikog značaja, s obzirom da se radilo sa vatrenim oružjem velike snage i dometa. Posebno obeležje je dala i mlada Anđela Ristić, stekavši svojim rezultatom i respekt i simpatije iskusnijih takmičara. Moje je da se zahvalim i učesnicima, ali i Turističkoj organizaciji Lebana, bez čije pomoći ne bismo mogli da organizujemo ovo takmičenje.

N. Milićević

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*